BIH

SREBRENIČKE MAJKE OGORČENE Alispahić: Bojim se da će doći ponovo da nas ubijaju

Reakcija nakon puštanja Cvetkovića na slobodu

Autor:A. Nu.

3.7.2015

Srebreničke majke ogorčene su oslobađanjem Aleksandra Cvetkovića odgovornosti za genocid počinjen nad Bošnjacima, samo nekoliko dana prije obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

S obzirom na to da je Tužilaštvo BiH optužbe pokušalo dokazati svjedočenjem 26 osoba, dok je odbrana imala 14 svjedoka, porodice smatraju da ova institucija nije dovoljno učinila kako bi ovaj ratni zločinac bio osuđen.

- Ovo je dokaz da se pravosuđe neozbiljno bavi ratnim zločinima. Jer, zna se da zločin postoji, ali to neko neće tako da definiše. On je pušten na slobodu, a pobio je toliko ljudi. Ne znam kako ovo može stati na obraz jednoj takvoj instituciji koja bi trebala dokazivati pravdu - kazala je u izjavi za "Avaz" Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

kada-1

Hotić: Dokaz da se pravosuđe neozbiljno bavi ratnim zločinima

Dodala je da "ovakve presude trebaju zabrinuti sve ljude u BiH, jer one za pojedince znače da je genocid isplativ".

Nura Alispahić, majka 24-godišnjeg Admira Alispahića, koji je 25. maja 1995. ubijen na tuzlanskoj Kapiji, dok su njenog drugog sina Azmira (16) tokom genocida u Srebrenici 1995. godine kod Trnova ubili zloglasni „Škorpioni“, s razočarenjem nam je govorila o puštanju Cvetkovića na slobodu.

- Šta drugo, dijete, reći osim: Bože sačuvaj. Oslobodiše ih sve, bojim se da će ponovo doći da nas ubijaju. Naši u vlasti predstavnici su krivi za to. Tolike su ljude ubili, mučki zaklali, a oni dozvoljavaju da ih puštaju. Neka je na sramotu Tužilaštvu što nije uložilo dovoljno dokaza da ovaj zločinac ostane cijeli život u zatvoru - kaže Alispahić za "Avaz".

nura-alispahic

Alispahić: Šta drugo, dijete, reći osim: Bože sačuvaj

Bol razara grudi

- Kada ovo sve vidiš i čuješ, dođe ti da umreš od boli koji razara grudi. Nema ništa teže nego te ljude sresti na ulici dok tvoje dijete mrtvo leži u zemlji. Nema pravde za nas i našu pobijenu djecu - kaže Alispahić.