GLOBUS

NOVA ANKETA U ATINI Većina Grka glasala bi "za" na referendumu

Istraživanje sproveo institut ALCO

Fena

3.7.2015

Najnovija anketa o grčkom referendumu na kojem će se birači u nedjelju izjasniti o ponudi međunarodnih kreditora i mjerama štednje pokazuje da su zagovornici prihvaćanja ponude kreditora u malenoj prednosti, prenosi Reuters.

Prema rezultatima ankete koju je sproveo institut ALCO, 44,8 posto glasača dat će svoj glas za prihvaćanje ponude međunarodnih kreditora, dok će protiv biti 43,4 posto glasača. Za sada je neodlučnih 11,8 posto.

Ovo najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuje nagli preokret u raspoloženju glasača koji su u prijašnjoj anketi odlučno izrazili protivljenje ponudi kreditora, u skladu sa stajalištem ljevičarske vlade predvođene premijerom Aleksisom Ciprasom.

Analitičari tu promjenu raspoloženja glasača pripisuju najavi da će se, ukoliko pobjedi "ne", banke zatvoriti i oštrog upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će se Grčka suočiti s finansijskim bezdanom.

MMF, jedna od strana u "trojki" koja stoji iza niza paketa pomoći za izlazak iz krize, podsjeća da Grčkoj u naredne tri godine treba dodatnih 50 milijardi eura, uključujući 36 milijardi od svojih europskih partnera, kako bi se održala. Grčkoj je također neophodno hitno restrukturiranje duga.