VIJESTI

FASCINANTAN PRIZOR Brojni vjernici u Zenici dočekuju sehur družeći se u Staroj čaršiji

Druženja u ugostiteljskim objektima postala ritual

Autor:D. Pa.

3.7.2015

Posljednjih godina sveti muslimanski mjesec posta u brojnim bosanskohercegovačkim gradovima postao je ne samo vjerski nego i društveni događaj, a što je slučaj i u Zenici. Tako mubarek mjesec Ramazan brojnim Zeničanima, pripadnicima islamske vjeroispovijesti, osim posta i činjenja djela iz pokornosti prema Bogu donosi i prijateljska druženja nakon iftara ali i teravih-namaza.

Nakon što se sa munara zeničkih džamija oglasi ezan u akšam-namaz koji označava vrijeme iftara, brojni vjernici koji u ovom gradu uživaju u najdražem gostu mjesecu Ramazanu sjedaju sa svojim porodicama i prijateljima za sofre kako bi čarolija ramazanske noći počela.

Po završetku večernjeg obroka za postače - iftara, glavnim gradskim šetalištem i Starom čaršijom brojni Zeničani i Zeničanke koji su postili više od 17 sati "razliju" se poput rijeke, kako bi pronašli slobodan stol u ugostiteljskim objektima gdje sa prijateljima uživaju sve do teravije.

Posebnu draž za vrijeme mjeseca posta donose i takozvana „ramazanska druženja“ i sijela u ugostiteljskim objektima, a koji su posljednjih godina postali ritual tokom Ramazana. Upravo je zbog toga i ove godine donesena odluka o produženom radnom vremenu ugostiteljskih objekata, kako bi ovaj neizostavan dio druženja bio nastavljen.

- Svake godine osim što se radujem najdražem gostu Ramazanu, nekako posebno mjesto u svemu tome zauzimaju i druženja nakon što obavimo teravih-namaz. Mnogi prijatelji sa kojima tokom godine zbog svakodnevnih obaveza ne uspijem stići popiti kafu nekako u Ramazanu svi pronađemo vremena da sjedimo, uživamo i kahvenišemo u Staroj čaršiji - kazao je za "Avazov" portal Kenan Jašarević.

Tako niko ne može ostati ravnodušan na fascinantan prizor koji je poseban u Staroj čaršiji,  budući da je gotovo nemoguće otići kući a ne ostati u Staroj čaršiji sve do sitnih sati, gdje mladi i stari čekaju sehur kada će ponovo zapostiti i tako očistiti svoje srce od svjetovnih aktivnosti i loših utjecaja, jačajući svoju vjeru.

Kruna posta i ramazana je Ramazanski bajram, koji je ove godine u petak 17. jula.