GLOBUS

ISPOVIJEST JAPANSKE ŽENE ZA UTJEHU Dnevno sam morala primiti 50 vojnika

Kada je imala samo 15 godina oteta na ulici

(Al. Ti.)

3.7.2015

Kada je imala samo 15 godina, danas 87-godišnja Japanka, Lee Ok-seon oteta je na ulici kada se vraćala s posla. Mjesto na kojem je završila promijenilo joj je život. Nakon što je postala robinja u seks bordelu za japanske vojnike u Drugom svjetskom ratu, njena je agonija trajala pune tri godine.

Od nje se očekivalo da "utješi" i do 50 japanskih vojnika na dan. Le Ok-seon jedna je od desetak preživjelih "žena za utjehu" kojih je za vrijeme Drugog svjetskog rata na području Japana bio oko 200.000.

Većina njih bila je s korejskog poluotoka, a bile su prisiljene služiti kao seksualne robinje vojnicima u periodu od 1932. do 1945. godine, prenosi Daily Mail.

Ova 87-godišnjakinja trenutno vodi spor s japanskom vladom vrijedan 16 miliona funti, koliko iznosi tražena odšteta za pretrpljenu duševnu i fizičku bol kao seksualna robinja.

Zajedno s još 11 preživjelih žena, koje ukupno traže 1.3 milion funti, svaka, na sudu u Kaliforniji, Lee traži priznanje vlade i preuzimanje odgovornosti za ono što je pretrpjela prilikom iživljavanja japanskih vojnika. Također zahtjeva izvinjenje japanske vlade zbog preživjelih trauma.

"Uhvatili su me za ruke te se nisam mogla micati, sljedećeg su me dana stavili u automobil", prisjeća se Lee koja je nakon otmice završila u mjestu Yanjin u okupiranoj Kini, nedaleko od granice sa Sjevernom Korejom.

"Imala sam samo 15 godina, no čak i one mlađe od mene dobile su naredbu kako moraju primiti između 40 i 50 vojnika na dan", kazala je Lee koja je bila zarobljena s još pet djevojaka koje su japanski vojnici svakog dana silovali.

"Bilo je toliko teško za izdražati da ih je velik broj odlučilo uzeti svoj život tako što bi se utopile ili objesile", ispričala je.

Njen pakao počeo je kada je imala samo sedam godina, kada su joj roditelji kazali kako nemaju dovoljno novaca da joj plate školovanje. Kako bi pomogla njenoj porodici jedna je žena predložila da je usvoji te joj omogući školovanje koje zaslužuje. Njeni su roditelji pristali na to. No umjesto da ide u školu, Lee je bila prisiljena raditi u restoranu čija je vlasnica bila žena koja ju je usvojila.

Kasnije je bila prodana kao radnica u lokalni pub, nakon toga bila je oteta. Prisjetila se uvreda, ali i batina koje bi dobivala te kazala da što je viši čin neki od vojnika posjedovao, time je bio okrutniji.

"Govorili su mi da sam drska, te kako će me ubiti. Neprestano su me tukli, vadili noževe i prijetili smrću", prisjeća se Lee koja trenutno živi u centru za seksualne robinje nedaleko od Seula.

"Izgubila sam vid, sluh i zube zbog neprestanih batina koje bi dobivala", rekla je.

Jednom je prilikom pobjegla, ali ubrzo je vraćena u bordel, a kaže kako još uvijek nosi ožiljke koje je zbog tog pokušaja bijega zadobila.

"Bila sam agonizirana, neprestano su nas tukli, bilo je nemilosrdno. Prema nama se odnosilo kao prema psima, a ne kao prema ljudskim bićima", rekla je 88 godišnja Yoo Hee-nam, još jedna "seksulana robinja" japanske vojske za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dok je 1993. glavni sekretar tadašnje vlade Yohei Kono ponudio izvinjenje seksalnim robinjama, prošle je godine vlada najavila kako će preispitati to izvinjenje.

Japanski je premijer kazao kako vlada s tim slučajima nije imala nikakve veze te da im ne duguje ispriku. Zbog toga što ih se tretira kao lažljivice, 11 žena pokrenulo je sudski postupak.