REGION

Dačić: I u četvrtom nacrtu rezolucije piše da su Srbi počinili genocid, mi ga ne možemo prihvatiti

Srbija i dalje odbija odgovornost

Fena

3.7.2015

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je kako za Srbiju nije prihvatljiva ni najnoviju četvrta verzija nacrta rezolucije o Srebrenici jer se u tekstu "i dalje ne odustaje od genocida i zato što tekst neće doprinijeti miru u regiji".

Dačić navodi da se i dalje nameće stav da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i dodaje da je najnovija britanska rezolucija kontraproduktivna i "nipošto neće doprinijeti miru u regiji".

- Mi je zbog toga nikako ne možemo prihvatiti - istaknuo je Dačić za Informer, prenio je Tanjug.

- Čini mi se da London pokušava uvjeriti Moskvu da prihvati njihovu verziju nacrta rezolucije o Srebrenici - rekao je srbijanski ministar i dodao kako je Moskva uspjela utjecati na London da u svojoj rezoluciji umjesto "genocida" spominje "zločine sa svih strana".

London osuđuje sve zločine, ali i dalje ne odustaje od genocida, kaže Dačić i navodi da je cilj rezolucije da se "izvuče pouka i osude zločini" i da Beograd pruža "ruku pomirenja i saradnje svima, ali da je za rukovanje neophodan i stisak ruke s druge strane".

- Ali, oni (Zapad) ovom rezolucijom priznaju i poštuju žrtve samo s jedne strane. Zbog toga to jeste pristrana politika koja podsjeća na onu koju je Zapad prema Srbiji vodio 90-tih godine - smatra ministar Dačić.

Dačić konstatira da je Zapad "jednostavno zamrznuo sliku o Srbiji".

- Običan čovjek misli da velike sile dobro prate situaciju na Balkanu, a meni se čini da oni Srbiju i dan-danas posmatraju kroz one iste naočale s istom dioptrijom kao prije 20 godina. Jednostavno su zamrzli sliku - kazao je Dačić.

Na pitanje hoće li se uopšte na sjednici Vijeća sigurnosti 7. jula glasovati o tom dokumentu, Dačić je rekao kako to niko ne zna.

- Postoje tri scenarija. Može se dogoditi da Vijeće sigurnosti potpuno odustane od rezolucije ili da stavi na glasovanje samo verziju Velike Britanije. Treći scenarij je da 15 zemalja članica glasa i o ruskoj i o britanskoj verziji - objasnio je Dačić i dodao da Srbija nije dobila poziv za tu sjednicu.

Na pitanje hoće li Rusija uložiti veto na rezoluciju Velike Britanija, Dačić je naveo da je Srbija svoje mišljenje iznijela i da mu se čini da London na sve načine pokušava spriječiti ruski veto.