LIFESTYLE

STRUČNJAK SA CAMBRIDGEA TVRDI Vanzemaljci izgledaju baš kao ljudi

Zaboravite male zelene

(Al. Ti.)

3.7.2015

Najnovija knjiga, evolucijskkog biologa, Simona Conway Morrisa stoji niz argumenata zbog čega bi, ukoliko ih ikad sretnemo, vanzemaljci mogli izgledati baš poput nas! Izvanzemaljci koji nalikuju na ljude, smatra profesor Morris, morali su se razviti na nekoj od planeta koja nalikuje Zemlji.

U svojoj knjizi, profesor sa univerziteta u Camebridgeu, svoju teoriju temelji na principu konvergentne evolucije. Tvrdi da različite vrste samostalno razvijaju slične značajke. Kao sličnosti naveo je oko hobotnice i ljudsko oko, odnosno oko kamere te tvrdi kako se takve značajke ne razvijaju samo na Zemlji već i drugdje u svemiru.

"To je era biologije koja postaje sve popularnija, možda i prepopularna, prema kojoj evolucija postaje predvidiva i više nego ljudi očekuju", kazao je Morris za The Independent, te je nastavio:

"Moja teorija nastoji uvjeriti ljude da je evolucijska konvergencija sveprisutna. Gdje god pogledate, možete je vidjeti", kazao je Morris koji u knjizi objašnjava kako kognitivna sofisticiranost, veliki mozak, inteligencija, umjeće izrade alata, sve je konvergentno.

Smatra da jednako kao i na Zemlji, na drugim planetima slične strukture, na kojima je moguć život, postoji mogućnost razvitka sličnih struktura i oblika. Također kaže kako postoji mogućnost da se biljne i životinjske vrste na drugim planetima razviju na jednak način kao što je slučaj na Zemlji.

"Naravno, ne tvrdim da bi na ostalim planetima koji nalikuju Zemlji, zavladala ljudska vrsta, ali ako postoje uvjeti za razvoj sofisticirane biljke, onda će to sigurno biti cvijet. Također, ako neka vrsta ima sposobnost letenja, postoji samo jedan način na koji se to postiže. Isto je s plivanjem", rekao je.

Pozabavio se i pitanjem kako to da, ako postoji vanzemaljska vrsta, nisu stupili u kontakt s ljudima na Zemlji. Kako je nauka uspjela dokazati postojanje na hiljade planeta koji nalikuju Zemlji, jedini mogući odgovor na to pitanje je da se skrivaju od nas, napomenuo je Morris te dodao da baš poput ostalih vrsta i oni su se, vrlo vjerovatno, razvili na način na koji su se razvili ljudi. Smatra kako izvanzemaljske vrste nisu malena i zelena bića već da nalikuju ljudima.

"Moje su pretpostavke tek početak otkrivanja ove velike misterije', kazao je te dodao kako je njegova knjiga namjenjena svim ljudima koji su zaboravili istraživati i pitati se pitanja poput zašto i kako.

"Uvijek kaže, pokaži mi nešto što se razvilo samo jednom, no uvijek postoji još nešto što se razvilo na isti ili barem sličan način", zaključuje Morris.