BIH

Odgođen početak suđenja Živku Budimiru i drugima: Optuženi Halilović nije se pojavio u sudnici

U Općinskom sudu u Sarajevu

Am. K.

3.7.2015

Iako je danas iznošenjem uvodnih riječi i čitanjem optužnice u Općinskom sudu u Sarajevu trebalo početi suđenje Živku Budimiru, bivšem predsjedniku FBiH, njegovom savjetniku Petru Barišiću, pomoćniku ministra pravde FBiH Hidajetu Haliloviću, Saudu Kulosmana, Željku Asiću i Arminu Kulovcu, suđenje je prolongirano za 8. septembar.

Naime, u sudnici se nije pojavio optuženi Halilović zbog zdravstvenih problema. 

Podsjećamo, Budimir se prema optužnici tereti da je djelujući sa drugim optuženima samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Budimir je bio uhapšen u aprilu 2013. godine te je pušten nakon jednomjesečnog zadržavanja u pritvoru.

Riječ je o predmetu koji je prvobitno vodilo Tužilaštvo BiH, nakon čega je on prebačen na kantonalni nivo.