BIH

U kanadskom gradu Windsoru 11. juli bit će Dan sjećanja na Srebrenicu

Gradonačelnik Drew Dilkens izdao Proklamaciju

A.U.

2.7.2015

Gradonačelnik grada Windsor u kanadskoj državi Ontario Drew Dilkens izdao je Proklamaciju kojom 11. jul 2015, obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu,a period od 11. do 17. jula bit će Sedmica počasti Bosni i Hercegovini.

Proklamacija je izdana u svrhu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa interese američkih i kanadskih Bošnjaka, Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK ) i Bosanska zajednica Windsor pozdravili su vijest o donošenju Proklamacije.  

Predsjednik KBSA Hamdija Čustović zahvalio se gradonačelniku za podršku BiH i kanadskim Bošnjacima povodom godišnjice genocida. 

"Ovom proklamacijom pokazuje se ljudsko dostojantvo i solidarnost s žrtvama genocida u Srebrenici i BiH.  Proklamacija je još jedan prijateljski gest grada Windsora koji pokazuje da stoje na strani pravde i mira, te  pomažu gražanima BiH ka putu u bolju buducnost”.

dilkens-day-after-1

Gradonačelnik Windsora Drew Dilkens

Zahvalu Dilkensu iskazao je i direktor IGK-a Emir Ramić. 

"Mnoge preživjele žrtve agresije na RBiH i genocida nad njenim građanima, prije svega Bošnjacima, prisiljeni da napuste svoju domovinu, došli su u Kanadu. Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010. i 2015. godine od strane Kanadskog parlamenta politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane Članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida", rekao je Ramić. 

Navodi da je proklamacija grada Windsora još jedan u nizu velikih doprinosa istini o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima, te doprinos pravdi za žrtve tih zločina.

"Proklamacija pomaže institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida. Proklamacija potvrđuju odlučnost grada Windsora u očuvanju i jačanju nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH", dodaje Ramić. 

Predsjednik Bosanske zajednica u Windsoru i član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada Senad Aličehajić kazao je da je ovom Proklamacijom udaren još jedan pečat istine o Srebrenici i BiH. 

"Ovih dana jedna za drugom rezolucije, komemoracije i proklamacije širom svijeta ovjeravaju našu bolnu istinu o stradanju našeg naroda. Onima koji su izgubili najmilije znači i to kada ih se neko sjeti, kada im pruži ruku pomoći i suosjećanja, znači i to kad neko prizna grešku ili pokuša da je ispravi. Sve su to ljudske vrline koje treba gajiti i vrednovati", kazao je Aličehajić. 

Dodaje kako je dobro je znati da ima ljudi u svijetu koji se bore za istinu, pravdu i ljudska prava.

"Bosanska Zajednica u Windsoru, iako mala po broju, ponosna je na ovaj grad. Odavde je potekla akcija za usvajanje prve rezolucije u Kanadskom Parlamentu, a nakon pet godina Brian Masse, član parlamenta iz Windsora, reafirmiše genocid u Srebrenici još jednom rezolucijom i uvrstava ga među 5 priznatih svjetskih genocida. Današnja proklamacija gradonačelnika Dilkensa nam ulijeva nadu da će Windsor uskoro postati i prvi grad u svijetu koji će postaviti stalno spomen obilježje žrtvama Srebreničkog Genocida. To bi doista upotpunilo priču o ovom malom gradu i njegovoj maloj Bosanskoj zajednici”, zaključuje Aličehajić.

Transkript Proklamacije: 

S OBZIROM da je Kanadski parlament donio dvije rezolucije u 2010 I 2015. godini kojom se priznaje genocid što su srpske zločinačke snage počinile u Srebrenici i cijeloj Bosni 1992-1995 i

S OBZIROM da se 11. juli. 2015 godine obilježava kao 20-godišnjica genocida u Srebrenici u kojem je najmanje 8.372 nevinih civila bošnjačke nacionalnosti pogubljeno po kratkom postupku i 30.000 su protjerani iz svojih domova u najgorem zločinu u Evropi od Holokaustam i

S OBZIROM da ova godišnjica podiže svijest o tragičnom stradanju Bošnjaka i počasno  pamt civile koji su poginuli kao rezultat politike etničkog čišćenja i agresije u Bosni i Hercegovini i

S OBZIROM da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike krovna organizacija kanadskih i američkih Bošnjaka i

S OBZIROM da grad Windsor prepoznaje važnost ovog događaja kako bi bosanski narod kroz istinu i pravdu došao do pravednog okončanja i

STOGA , Ja, Gradonačelnig grada Windsora Drew Dilkens, ovim putem proglašavam 11. juli 2015. godine kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini u gradu Windsoru,  te ovim povodom pozivamo sve građane da rade skupa kako bi se okončao krug nasilja i da promovišu  zajednički suživot za sve i sjećaju se žrtava genocida.

Originalnu Proklamaciju na engleskom jeziku možete pročitati klikom ovdje