BIH

Omladinski hor Zenica izveo "Srebrenički inferno" u prepunoj Staroj dvorani SNG Maribor

Članovi zabilježili još jedan inostrani nastup

D. PAŠALIĆ

2.7.2015

Omladinski hor iz Zenice, pod dirigentskom palicom profesora Milenka Karovića, izveo je večeras u Sloveniji emotivno djelo "Srebrenički inferno". 

 

Članovi hora, potpomognuti sa glumicama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Selmom i Aidom Ćosić, svojim solistima Kanitom Alić i Idom Lukačević, a na čelu sa mladim Zaninom Berbićem na sazu zajedno sa mariborskom filharmonijom, po prvi put su u Sloveniji izveli djelo po tekstu Džemaludina Latića za koje jedini imaju autorska prava na izvođenje. 

 

Ovaj inostrani nastup u prepunoj Staroj dvorani SNG Maribor i priliku da zajedno sa ostalim učesnicima programa odaju počast za nevine žrtve stradale u proteklom ratu predstavlja veoma značajan doprinos očuvanju od zaborava počinjenog genocida. 

 

- Obilježavanje 20 godina srebeničkog genocida i izvedba Srebreničkog inferna u Mariboru za nas predstavlja kako veliko zadovoljstvo tako i suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici. Želimo se zahvaliti prije svega svima onima koji su Omladinskom horu potpomogli da širom svijeta izvedu Srebrenički inferno, te se na taj način oda počast žrtvama u Srebrenici. Veliko hvala ide predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru, Udruženju Mariborčanke na čelu sa Zekirom Marković kao i domaćinima, gradu Mariboru. Mislim da smo i ovaj put osvjetlali obraz Bosne i Hercegovine, a to ćemo se truditi uvijek, naručito kada je u pitanju Srebrenica - kazali su za "Avazov" portal odmah po završetku nastupa članovi hora.