BIH

Novalić: Moguće je da ćemo se zadužiti kod komercijalnih banaka

Premijer Federacije BiH izjavio danas

Fena

2.7.2015

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas da je finansijska situacija u tom entitetu dosta teška, jer je aranžman sa MMF-om propao, ali da Vlada FBiH ima nekoliko alternativnih rješenja.

"Nedostaje nam tih 200 miliona, kao i 54 miliona od Svjetske banke, a i 30 miliona iz predviđenog profita `BH Telekoma`", rekao je Novalić novinarima u Mostaru nakon sjednice federalne Vlade. 

On je naveo da se sada sagledavaju mogućnosti kreditnih zaduženja kod komercijalnih banaka koje nude niže kamatne stope od MMF-a, čak i dvostruko, ali nije želio precizirati o kojim bankama je riječ. 

"Zamolili smo vladu jedne zemlje da svoje banke stavi na raspolaganje po preferencijalnom režimu. Oni su odgovorili da su `upakovali` za nas sredstva koja bi mogla biti amortizer tačno u visini kolika su sredstva MMF-a", naveo je Novalić. 

On je dodao da je na sjednici Vlade dogovoreno da svako ministarstvo sagleda situaciju i predloži uštede. 

Ministar finansija FBiH Jelka Milićević navela je da će Vlada FBiH krenuti u pregovore sa komercijalnim bankama u dva pravca. 

"Jedan je kroz prodaju, odnosno potraživanje prema javnim preduzećima koje bi otkupile komercijalne banke, a drugi dio su aranžmani sa bankama koji bi bili nadomjestak aranžmanu sa MMF-om", rekla je Milićevićeva. 

Ona se osvrnula i na rezove u budžetu, navodeći da su plate i penzije redovni izdaci u koje se za sada ne planira dirati. 

"Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu je ono je što će prvo doći na udar", kaže Milićevićeva.