BIH

Brammertz: Pravo ime zločina u Srebrenici je genocid

Tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije

Fena

2.7.2015

Komemoracija povodom dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici pod nazivom "Srebrenica: Sjećanje i odavanje počasti žrtvama genocida" održana je u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku u organizaciji 17 zemalja članica.

Na poziv stalne predstavnice Bosne i Hercegovine pri UN-u ambasadorice Mirsade Čolaković, tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Serge Brammertz prisustvovao je komemoraciji, kada je istaknuo da je za poštovanje prošlosti potrebno pravim imenom zvati ono što se dogodilo u Srebrenici, a to je genocid.

- Kako bi izgradili budućnost moramo govoriti jednim glasom kada se negira genocid. Prije 20 godina postojala je jedino nada za pravdu. Danas to postaje stvarnost - istaknuo je Brammertz.

Podsjetio je da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio 14 pojedinaca za zločine u Srebrenici, dok se trenutno sudi Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, između ostalih zločina.

- Imamo moć da pokažemo svakoj žrtvi da se pravda može postići i to bi bilo pravo odavanje počasti žrtvama Srebrenice i drugih zločina u bivšoj Jugoslaviji - zaključio je Brammertz.

Na komemoraciji su osim Brammertza govorili i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, predsjednik Generalne skupštine UN-a Sam Kahamba Kutesa, Adisada Dudić koja je kao dijete izbjegla iz mjesta blizu Srebrenice,  ambasadorica SAD-a pri UN-u Samantha Power, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva pri UN-u Matthew Rycroft te osnivač fondacije "The Appeal of Conscience" Rabi Arthur Schneier.