BIH

Salkić: OHR treba reagovati zbog nametanja "bošnjačkog jezika" djeci u RS-u

Potpredsjednik Republike Srpske

Autor:Fena

2.7.2015

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i predstavnici roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Kotorskog kod Doboja upozorili su danas da će, ukoliko ne bude postignut dogovor s nadležnim institucijama kako bi djeci bošnjačke nacionalnosti iz Kotorskog bilo omogućeno da dobiju svjedočanstva u kojima piše da su učili bosanski jezik, a ne "bošnjački" ili neki drugi, iskoristiti sva sredstva da za njih budu organizovani alternativni vidovi nastave.

Salkić je, nakon sastanka u Banjoj Luci, ukazao da su prekršeni i Dejtonski mirovni sporazum i pravo na jezik time što je bošnjačkoj djeci u zvaničnim dokumentima napisano da su izučavala "bošnjački jezik" iako su tokom cijele godine učili bosanski jezik.

Smatra da je vrijeme da reaguje i Ured visokog predstavnika i to ne samo saopćenjem već da i praktično "pređe s riječi na djela".

Salkić je dodao da je problem bošnjačke djece iz Kotorskog problem i OSCE-a i UNHCR-a.

Ponovio je i da se Bošnjaci izjašnjavaju da govore bosanskim jezikom "i to svi ovdje trebaju i moraju da prihvate", a da "Milorad Dodik ne može određivati ko će izučavati i može li izučavati bosanski jezik".

Jedan od roditelja bošnjačke djece iz Kotorskog Sead Imamović je rekao da je osovni problem to što Ustav Republike Srpske nije usklađen s Ustavom BiH na način da jezik bošnjačkog naroda bude bosanski, a ne bošnjački.

Mišljenja je da bi se problem pojavio i kasnije, u nastavku školovanja na fakultetima, jer većina djeca nastavlja školovanje u Federaciji BiH pa bi došlo do nesklada između bosanskog jezika koji se uči u Federaciji i "naturenog bošnjačkog jezika".

Kategoričan je i da roditelji neće odustati od svojih zahtjeva, ali da će s resornim ministarstvom do naredne školske godine pokušati da pronađu zajedničko rješenje.

Bošnjački roditelji područne Osnovne škole "Milan Rakić" u naselju Kotorsko kod Doboja odbili su da preuzmu svjedočanstva o završenom razredu, nezadovoljni što je u rubrici "maternji jezik" upisan bošnjački jezik, a ne bosanski, kako oni traže.