BIH

Nikšić: Javnosti predstaviti reformsku agendu

Predsjednik SDP BiH nakon sastanka sa visokim predstavnikom

Fena

2.7.2015

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić razgovarao je danas s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom o aktuelnoj političkoj situaciji u državi.

Nikšić je ocijenio da je trenutna politička situacija u BiH nepovoljna te smatra da vladajuće stranke nemaju dovoljno kapaciteta da ispune sva predizborna obećanja i nastave s važnim reformskim procesima.

Naglašeno je da će SDP, u svom opozicionom djelovanju i sa svim raspoloživim kapacitetima, nastaviti kritizirati sve poteze vladajuće koalicije, koji nisu u interesu građana.

Istaknuto je da SDP daje punu podršku britansko-njemačkoj inicijativi i reformskim procesima u BiH, koji što prije trebaju biti započeti, kako bi se BiH što brže našla na putu ka evropskim integracijama.

niksic-i-inzko

Nermin Nikšić sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom

U isto vrijeme, na sastanku je ocijenjeno da Reformska agenda, koju su potpisali Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH, treba što prije biti predočena i građanima, kako bi i oni mogli imati uvida na šta su se predstavnici vlasti obavezali.

Visokom predstavniku je predstavljena i inicijativa SDP-a o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji bi omogućio uvođenje vanrednih izbora, saopćeno je iz SDP-a.

Nikšić je informirao Inzka o procesima unutar SDP BiH i provođenja unutarpartijskih izbora prema principu "jedan član-jedan glas", čime je SDP postao prva partija u BiH koja je na ovaj način provela unutarpartijske izbore za predsjednike lokalnih organizacija.