BIH

Majkić uzela 28.000 KM otpremnine za penziju, Dodik ljut!

Reagirao nakon pisanja medija

Fena

2.7.2015

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da nije moralno ni politički ispravno to što je, po navodima nekih medija, poslanica SNSD-a Dušanka Majkić uzela 28.000 KM otpremnine nakon što je samo dva dana "otišla" u penziju, a potom se ponovo aktivirala kao poslanica u državnom parlamentu.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da prvi put čuje tu informaciju te najavio da će provjeriti njenu tačnost.

- Koristiti takve duple aršine nije prihvatljivo - rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Prema pisanju "Slobodne Bosne", poslanica SNSD-a u parlamentu BiH Dušanka Majkić odlučila je krajem maja otići u penziju, ali samo dan kasnije ponovo je zasnovala radni odnos.

Majkić je, 25. maja ove godine izdato rješenje o "prestanku statusa stalno zaposlenog poslanika zbog odlaska u penziju po sili zakona".

Drugim rješenjem istog dana, dodijeljena joj je jednokratna "pomoć" u iznosu od oko 28.000 KM, što odgovara iznosu njenih šest plaća u toj godini.

No, samo dva dana kasnije Majkić je dobila još jedno rješenje - ovoga puta o "sticanju statusa stalno zaposlenog poslanika", što znači da je u penziji provela svega dva dana, da stekne formalne uvjete za isplatu otpremnine u iznosu od oko 28.000 KM, navodi "Slobodna Bosna".

Novim rješenjem od 27. maja, Dušanki Majkić je utvrđen koeficijent plaće u visini 8,50 s dodatkom 0,50 posto na osnovnu plaću za svaku godinu radnog staža.

U tom trenutku, Majkić je imala ravno 40 godina i jedan dan radnog staža!

Sarajevski list piše da je cijeli manevar s odlaskom u penziju bio sračunat s jasnim ciljem da naplati otpremninu u iznosu od 28.000 KM, jer je Majkić šest mjeseci prije jednodnevnog odlaska u penziju obnovila mandat na parlamentarnim izborima i stekla formalne uvjete za status profesionalnog poslanika, sa svim privilegijama koje taj status nosi.