SPORT

DŽUMHUR Veličanstven je osjećaj kada ti 15.000 ljudi plješće

VIMBLDON Najbolji bh. teniser za "Dnevni avaz"

A. MIZDRAK

2.7.2015

Nakon što je Damir Džumhur poražen u prvom kolu Vimbldona od Rodžera Federera (Roger) rezultatom 0:3 u setovima (1:6, 3:6, 3:6), najbolji bh. teniser nije odmah napustio Englesku.

Džumhur i Aljaž Bedene, Britanac slovenskih korijena, inače najbolji Damirov prijatelj van terena, jučer su odigrali meč u muškoj konkurenciji parova prvog kola protiv američkog dvojca Stiva Džonsona (Steve Johnson) i Sema Kverija (Sam Querrey).

Glavni favorit

Glavna tema razgovora s Džumhurom, razumljivo, bio je meč s jednim od najboljih tenisera svih vremena Federerom. Švicarac je u meču protiv bh. tenisera pokazao zašto je glavni favorit za osvajanje Vimbldona, što bi mu bilo osmi put u historiji.

S druge strane, 23-godišnji Sarajlija stekao je ogromno iskustvo, s obzirom na to da je za nepuni mjesec dva puta na centralnim terenima igrao protiv Federera (Rolan Garos, Vimbldon).

- Nisam odigrao onako kako sam očekivao. Ne mogu biti zadovoljan prikazanim, ali opet izvrsno je iskustvo biti na centralnom terenu najvećeg teniskog turnira na svijetu i igrati protiv Federera - kazao je za "Avaz" Džumhur.

Kao razloge poraza od švicarskog tenisera bh. Damir je istakao loš servis i slab retern.

- Slabo sam servirao i reternirao udarce i to je ono što je bilo ključno u mom porazu. Bez dobrih početnih udaraca teško je igrati protiv bilo koga, a posebno kada na drugoj strani mreže imate Federera, koji je pokazao zašto je najbolji. Igrati protiv njega je zaista teško, pogotovo na travnatim terenima, gdje je neprikosnoven - kazao je Džumhur.

Vrhunske pripreme

Bh. teniser je odradio vrhunske pripreme, ali jednostavno nije bio miljenik sreće. Žrijeb mu je dao najtežeg mogućeg protivnika.

- Odigrao je sjajno, nije mi dopustio da pokažem ono što sam trenirao posljednjih dana. Ostaje velika žal, ali šta je, tu je. Mnogi nikada u karijeri ne dobiju priliku da igraju protiv Federera - rekao je Džumhur, dodavši da je veličanstven osjećaj kada 15.000 navijača plješće svakom njegovom dobrom potezu. A takvih je bilo i pored poraza...