CRNA HRONIKA

DUBROVNIK Narkobos otišao u policiju nakon šetnje po Stradunu

Poslije višemjesečnog skrivanja u Bosni i Hercegovini

Ad. ALJIMI

2.7.2015

Hapšenje Igora Šarlije, kojeg je hrvatska policija označila kao dubrovačkog narkobosa, rezultat je višemjesečne međunarodne istrage, u kojoj je učestvovalo i Tužilaštvo BiH. Dubrovačka policija uhapsila je Igora Šarliju, koji se skrivao u Bosni i Hercegovini, a za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica.

Istražni zatvor

Portparol PU dubrovačko-neretvanske Marija Gjenero kazala je novinarima da je uhapšeni prebačen u Split u istražni zatvor.

- Istražni zatvor mu je odredio USKOK, na osnovu kaznene prijave koju je protiv njega podnijela PU dubrovačko-neretvanska. Riječ je o uspješno okončanoj međunarodnoj policijskoj operativnoj akciji, u kojoj su sinkronizirano sudjelovali inspektori i policijski operativci Hrvatske, BiH i Crne Gore - kazala je Gjenero.

Ranije osuđivan

Inače, Šarlija je stari znanac dubrovačke policije. I hrvatsko se pravosuđe bavilo Šarlijom zbog trgovine narkoticima, zbog čega je i ranije osuđivan. Šarlija je neometano prešao državnu granicu, prošetao se Dubrovnikom, ušao u dvorište zgrade PU u Villi Palma i predao se policijskim službenicima Odjela za kriminalitet droga PU dubrovačko-neretvanske.

- Evo me, došao sam se predati - rekao je Šarlija policajcima.

igor-sarlija-1

(Foto: CROPIX) Šarlija: Osuđivan zbog droge

On je ranije osuđivan s Dubravkom Šekerijom i mnogi ga smatraju njegovim nasljednikom na narkosceni juga Hrvatske. Usto, Šarlija je za trgovinu drogom na višegodišnju zatvorsku kaznu osuđivan i s Tomislavom Jurkovićem, koji je lani ubijen u Neumu.

Organizirana prodaja

Uhapšeni iz akcije “Gladius 3”, prema rezultatima istrage Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala, prodavali su kokain i amfetamin. Zanimljivo je da je od početka februara do 21. maja policija otkrila sedam kupaca droge i kod njih pronašla oko 40 grama kokaina te gram amfetamina, koje su prodavali po 700 kuna za gram kokaina te 150 kuna za gram amfetamina.