BIH

Obveznice daju u julu, a na naplatu stižu u oktobru!

"Avaz" saznaje Federalna vlada bez MMF-a očajnički traži novac

A. DUČIĆ

3.7.2015

Dovedena pred zid zbog mogućeg izostanka kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), federalna vlast najavila je dvije aukcije trezorskih zapisa u vrlo kratkom periodu, i to u ukupnom iznosu od 40 miliona maraka.

Prema informacijama iz Ministarstva finansija FBiH, prva aukcija od 20 miliona KM održat će se 7. jula, a na narednoj, 21. jula, dakle nepune dvije sedmice kasnije, vlast će se zadužiti za isti iznos.

Kratak fitilj

Da je riječ o kratkotrajnom krpljenju budžeta, govori činjenica da će vlasti ova zaduženja doći na naplatu već za tri mjeseca, odnosno u oktobru, kada će morati vratiti iznose za koje se zadužila!

Vlada Fadila Novalića se i u ovom mjesecu, tačnije 16. juna, zadužila za iznos od 20 miliona KM. U pitanju su također bili trezorski zapisi, prodani po kamatnoj stopi od 0,5 posto, a rok za vraćanje ovog duga je sredina decembra.

faksimil

Vladina odluka o aukciji 7. jula

Samo dvije sedmice ranije, odnosno 2. juna, Federalno ministarstvo finansija je putem Sarajevske berze ponudilo obveznice ukupne vrijednosti od 30 miliona KM, a ponuda je bila manja te je iznosila 29.973.801 KM. To znači da su se federalne vlasti zbog nelikvidnog budžeta samo u ovom mjesecu putem berze zadužile za ukupno 50 miliona KM na unutrašnjem nivou.

Pad ponuda

O tome šta znači neizvjestan period u kojem ni banke ne pokazuju povjerenje prema Vladi FBiH, odnosno državnim vrijednosnim papirima, najbolje svjedoči aukcija trezorskih zapisa održana 28. aprila. Tada je Novalićeva vlada na berzi ponudila zapise u iznosu od 40 miliona KM, ali je tek inkasirala 19,03 miliona KM, što je tek 48 posto od planiranog iznosa. Inače, budžetom FBiH za ovu godinu planirana su ukupna zaduženja putem trezorskih zapisa i obveznica u iznosu od 430 miliona maraka.

Hasić: Vlada direktno sužava prostor privredi!

Makroekonomski analitičar Duljko Hasić kaže za "Avaz" da se aktuelna Vlada nastavlja zaduživati po istom principu kao i prethodna. No, on cijeni da sada ulazimo u dosta neizvjestan period bez sredstava MMF-a, "tako da bi banke doslovno mogle ucjenjivati Vladu, jer su oni jedini kupci državnih vrijednosnih papira".

- Moguće je očekivati da će se bankarski sektor ponašati kao u aprilu, kada nije došlo do željene kupovine trezorskih papira. S druge strane, voda je Vladi došla do grla, jer više nema prostora za manevar - kaže Hasić. On, međutim, ukazuje na još jednu činjenicu koja je katastrofalna za privredu u FBiH.  

- Ovakvim potezima Vlada direktno sužava prostor kreditnih aktivnosti bankarskog sektora prema realnom sektoru. Banke se ponašaju tako da im je Vlada siguran izvor zarade, pa se tako zapostavlja privreda, koja nema sopstvenih mogućnosti finansiranja. Sve ovo stvara jednu nepodnošljivu situaciju i dovodi nas u začarani krug - kaže Hasić.

  • 40 miliona KM traže vlasti od kreditora
  • 430 miliona KM planirano za ovu godinu