BIH

Službenica MUP-a izvrijeđala člana Štrajkačkog odbora

Treći dan štrajka krajiške policije

Autor:I. N. Š. - M. D.

2.7.2015

Trećeg dana generalnog štrajka policijskih službenika Unsko-sanskog kantona (USK) Bekira Arapović, službenica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) USK, u zgradi MUP-a USK verbalno je nasrnula na policajca Muhameda Zirića, člana Štrajkačkog odbora i predsjednika Skupštine Sindikata policije USK.

- Izvrijeđala me pred više svjedoka govoreći mi da nisam patriota, da obmanjujemo građane, da rušimo vlast po nečijem zadatku - kaže Zirić.

On je uputio prekršajnu prijavu protiv Arapović. Protiv službenice će Policijska stanica Bihać provesti prekršajni postupak zbog narušavanja javnog reda i mira, a vjerovatno će biti pokrenut disciplinski postupak. Bekira Arapović je aktivni član SDA.

Štrajkački odbor je tokom dana razgovarao s ministrom policije Senadom Kljajićem (SDA), koji ih je pokušao uvjeriti da prestanu sa štrajkom nudeći iste uvjete kao dan ranije. No, do dogovora nije došlo. 

Sutra će Štrajkački odbor pred zgradom MUP-a USK održati javni protest i upoznati javnost s tokom štrajka i pregovorima s izvršnom vlašću. Istovremeno se sutra održava i vanredna sjednica Skupštine USK, gdje će zastupnici odlučivati o saglasnosti za dobivanje kredita, kratkoročnog od sedam i dugoročnog od 16,5 miliona KM.

 Podrška prosvjetara

Policijskim službenicima u štrajku u petak će se, najavljeno je, pridružiti u znak podrške sindikati obrazovanja. Sindikat predškolskog i osnovnog obrazovanja USK donio je Odluku da će prvog nastavnog dana u septembru u školskoj 2015./2016. godini stupiti u štrajk ako im Vlada USK ne isplati sva zaostala primanja, naknade koje ih sljeduju kao budžetske korisnike te obećani regres za 2014. godinu.