BIH

POTEZ OČAJNIKA Demobilisani borci popeli se na stabla ispred zgrade Vlade FBiH

Traže sastanak sa federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata

Am. K.

2.7.2015

Ćazim Bajrić i Namir Pipo, demobilisani borci iz Kaknja, koji već 15 dana proterstiraju pred zgradom Vlade Federacije BiH da bi se sastali sa Salkom Bukvarevićem (SDA), federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, jer, kako su kazali, “nemaju više ni za kiflu”, danas su se popeli i na stabla koja s enalaze pred zgradom Vlade.

- Nikad nas niko nije primio za ovih 15 dana a samo tražimo posao u rudniku jer nemamo šta jesti. Demobilisani smo borci a nemnamo dana radnog staža, kazao je Pipo.

Kako je “Avaz” već ranije pisao na početku agresije na BiH Bajrić se iz Novog Sada vratio u BiH, da brani državu. Nakon završetka agresije, nikada nije dobio posao. Aplicirao je na razne adrese, RMU Kakanj, Termoelektranu… Međutim, uvijek je nailazio na zatvorena vrata.

2

Očaj ih natjerao da se popnu i na stabla

 – Sve mislim bit će bolje. A ono sve gore. Ne razumijem kako borci nikoga ne zanimaju. Sve mi se više čini da smo branili državu da bi pojedinci mogli danas da se šepure, a mi da pomremo – kazao je tada u izjavi za “Avaz” razočaran je Bajrić.

Njegov saborac i kolega Namir Pipo u još je težoj poziciji.

Da bi preživio, daje krv.

Na osnovu toga ima neke pogodnosti. Ima troje djece.

- Treba ih školovati, ne mogu djeca ostati nepismena, a sve to košta, knjige, pribor – istakao je tada Pipo.