BIH

NOVI PROTESTI Poljoprivrednici i stočari sa stokom i traktorima sutra ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu!

Sporan program poljoprivrednih poticaja za ovu godinu

M. H.

2.7.2015

Ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Mostaru usvoji program poljoprivrednih poticaja za ovu godinu, s umanjenim vrijednostima, poljoprivrednici će sutra s trakotorima i stokom uputiti na protest pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu.

Potvrdio je to danas novinarima u Mostaru Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača koza i ovaca u FBiH "Tor" ističući kako ovogodišnji program poticaja nije usaglašen s odborom za poljoprivredu i udruženjima poljoprivrednika.

- Taj program je danas u nacrtu na sjednici Vlade. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić krije program, mada mi već znamo kakav je jer predviđa umanjenje poticaja za kozije mlijeko s 60 na 30 feninga po litru, dok za kravlje mlijeko ostaje 30 feninga. Nije ovo ministrova babovina pa da krije program, on je to morao s nama usaglasiti ali nije. Program je pravio Hanefija Topuz iz ovog ministarstva na način da onemogući poljoprivrednicima da dobiju poticaje, a da ministru omogući da pokrade - kazao je Kovač.

U slučaju da program danas bude usvojen na Vladi, Kovač je najavio održavanje višednevnih protesta u svim kantonima te blokadu saobraćajnica.

- Žao mi je građana, ali bit će šta mora biti. Stoka iz Zenica, Travnika, Mostara, Tuzle kreće sutra za Sarajevo. Bit će ovo vruće ljeto - poručio je Kovač.