GLOBUS

SAD Zapalio se voz sa toksičnim hemikalijama

Evakuisano oko 5.000 ljudi

Fena

2.7.2015

Voz koji je prevozio kemijske toksične proizvode je iskočio iz tračnica i zapalio se u Tennessiju, na jugu Sjedinjenih Američkih Država, saopćili su vatrogasci koji su pristupili evakuaciji stanovnika iz tog područja.

Voz koji je iskočio iz tračnica u okolini Maryvilla, u blizini grada Knoxville, prevozio je akrilonitril, zapaljivi i toksični kemijski proizvod koji predstavlja rizik za disajne puteve, rekao je Kermit Easterling, vatrogasac.

Trenutno nije prijavljena nijedna žrtva. Lokalna škola je pretvorena u prihvatni centar, prema istom izvoru, dok je bila u toku evakuacija 5.000 stanovnika.

Vatrogasci s maskama za disanje su išli od vrata do vrata i upozoravali ljude da se udalje od mjesta nesreće, dodao je on.

Vatrogasci nisu uspjeli staviti pod kontrolu požar zbog opasnog akrilonitrila, a ekipe specijalizirane za opasne materije su pozvane kao pojačanje.

Voz, koji je također prevozio kontejnere s tečnim naftnim gasom je iskočio iz tračnica malo prije ponoći u srijedu (4.00 sati po srednjoevropskom vremenu u četvrtak), precizirao je vatrogasac.