REGION

DAČIĆ Kompromis ili odustajanje od rezolucije o Srebrenici

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije

Fena

2.7.2015

Novi nacrt britanske rezolucije o Srebrenici ne razlikuje se mnogo od prvobitnog teksta, izjavio je ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i istaknuo da misli da bi bilo dobro da se po tom pitanju postigne suštinski kompromis ili da se odustane od njenog donošenja, javlja Tanjug.

Treći nacrt britanske rezolucije o Srebrenici se ne razlikuje mnogo od inicijalnog teksta, naveo je Dačić, istakavši da je britanska inicijativa pokušaj da se čitava tragedija rata, da se ljudske patnje na prostoru bivše Jugoslavije svedu na jedan događaj, na jedan zločin.

A da je tako, naglasio je, vidi se i po tome što je čak i diskusija nacrta raspirila 20-godišnje rasprave, sukobe, podjele u regiji i ovo može samo narušiti dalji proces pomirenja.

- U tom smislu, bilo bi dobro da se zaista postigne suštinski kompromis, ili da se odustane od donošenja rezolucije - naglasio je ministar vanjskih poslova.

Vlada Srbije, kazao je Dačić, smatra da se pokušajem Velike Britanije predložiti rezoluciju o Srebrenici ne zadovoljava pravda za sve žrtve na svim stranama u konfliktu, uključujući i srpski žrtve ne samo na području Srebrenice, već općenito.

Takav pristup, smatra, ne pridonosi povijesnom i istinskom pomirenju naroda i to se, vidi.

Dačić je naveo da Srbija u formalno-pravnom smislu nije faktor koji u ovom slučaju odlučuje, jer nije članica Vijeća sigurnosti, niti je još dobila poziv za sudjelovanje na samoj sjednici.

- Nismo razgovarali o tome hoće li se uopće ići, tko će ići, ako dobijemo poziv, ali generalno je BiH država na koju se odnosi ova rezolucija i mislim da je pozvana. Sa druge strane, znate da BiH nema stav o ovom pitanju, tako da će se mnogo toga obavljati u narednim danima - rekao je Dačić.

Četvrti nacrt britanske rezolucije o Srebrenici još se nije pojavio, rekao je Dačić ne isključujući, međutim, mogućnost da će se to dogoditi poslije novih konzultacija o trećem, izmijenjenom prijedlogu, koji se, kako je rekao, ne razlikuje mnogo od inicjialnog teksta.

Dačić je naveo da se Vlada Srbije još nije izjašnjavala o najnovijem britanskom prijedlogu. "Mi smo dostavili medijima novi nacrt rezolucije, u svakom slučaju ima izmjena, ubacuje se dio koji se tiče Daytona, izražava se potpora Daytonskom sporazumu i tako dalje, međutim, ne razlikuje se mnogo od inicijalnog teksta", rekao je Dačić.