GLOBUS

POWER Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu i tragat ćemo za pravdom do kraja svijeta

Ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima

Fena

2.7.2015

Ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Samantha Power je govoreći o genocidu u Srebrenici u intervjuu za Glas Amerike kazala da nikada nije mogla ni zamisliti da će bosanski Srbi krenuti u istrebljenje bosanskih muslimana, muškaraca i dječaka koji su živjeli u zaštićenoj zoni. 

- Nikada nećemo zaboraviti i tragat ćemo za pravdom do kraja svijeta. To je bilo nešto nezamislivo za mene kao mlade reporterke, kada nisam znala stvari u svijetu kao što sam ih možda trebala znati - naglasila je Power.
 
Istakla je da njena predanost ljudskim pravima, pravdi, sprečavanju masovnih zločina i pomirbi nakon sukoba izrasta iz izvještavanja o ratu u Bosni i Hercegovini. 

- Bila sam svjedokom sistematskog pokolja osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka - kazala je. 

Očekuje da će rezolucija u povodu 20. godišnjice Srebrenice, čiji tekst predlaže Britanija biti sljedeće sedmice prihvaćena u Vijeću. 

- Iz političkih razloga, neki mogu željeti odvratiti pažnju. Na nesreću takve su stvari u svijetu. Ali, jedna od stvari koja se reflektirala na naše pregovore o rezoluciji Vijeća sigurnosti je to da je poznavanje činjenica o Srebrenici postalo opća stvar - poručila je. 

Također je naglasila da su bh. historičari, novinari i porodice žrtava ispričali strahotne priče te da su pobijedili. 

- Obitelji ne mogu vratiti svoje voljene, ali su uspjeli definirati službenu historiju, jednako kao i tribunal za ratne zločine počinjene na teritorijima bivše Jugoslavije. Očekujemo da će rezolucija reflektirati činjenice i nećemo prihvatiti ništa manje od toga - objasnila je. 

Dodala je da oni koji negiraju genocid i ne uzimaju u obzir realnost, pokušavaju iskriviti historijske činjenice koje su bile obilno dokumentirane tokom 20 godina. 

- Vidjela sam ih na petoj godišnjici, desetoj, petnaestoj. Vidjela sam obitelji koje još tuguju jer još nisu nađeni posmrtni ostaci njihovih voljenih. Neki mogu tvrditi da to nije bilo ono što je bilo, ali niko to ne vjeruje, dakle samo se sramote - poručila je.

Također je istakla da takvi ljudi samo trebaju otići u Srebrenicu i vidjeti iskopavanja posmrtnih ostataka. 

- Žao mi je vas i vaših obitelji, ovo za vas mora biti strašno - zaključila je ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Samantha Power u intervjuu za Glas Amerike.