GLOBUS

ISPRAN IM MOZAK Otete djevojke sada se bore na strani Boko Haram

Prošlo više od godinu dana kako su nestale

(Al. Ti.)

2.7.2015

Nestalim je djevojkama, koje su oteli pripadnici Boko Harama na području Nigerije, ispran mozak te sada ubijaju i muče zatočenike terorističke skupine, piše Daily Mail.

Amnesty International objavio je izvještaj prema kojemu je 276 djevojaka otetih iz škole prije više od godinu dana, od kojih za njih 219 nema traga, prisiljeno sudjelovati u borbama na strani Boko Harama.

Sedamnaestogodišnjakinja koja se nalazila među otetim djevojkama, kazala je kako joj je nakon otmice rečeno da će biti udata za jednog od vojnika. Kada je takav brak odbila bila je prisiljena gledati kako joj pred očima režu grla četvorici zatočenika.

"Prisilili su ih da legnu na pod, a onda su im prerezali grla", ispričala je za BBC Panoramu.

Nakon tih prizora pristala je na brak, bila u više navrata silovana, a sada je trudna i nosi dijete jednog od silovatelja. Kazala je kako je nekoliko djevojaka koje su bile otete iz škole bilo s njom u kampu u nigerijskom Chilboku, te da su je prisiljavale na pridruživanje teroristima u njihovim napadima.

"Govorile su kako trebamo učiti od svojih muževa koji daju svoju krv za višu silu", rekla je sedamnaestogodišnjakinja.

Nakon šest mjeseci zatočeništva ova je djevojka uspjela pobjeći. Aktivisti za ljudska prava Amnesty Internationala potvrdili su da neke od otetih djevojaka sudjeluju u krvavim pohodima na strani Boko Hrama.