GLOBUS

OTKRIVENI DETALJI AVIONSKE NESREĆE Nakon što je otkazao motor, pilot slučajno isključio i drugi

Izašao izvještaj o tragediji u kojoj su nastradale 43 osobe

(Al. Ti.)

2.7.2015

U februaru ove godine se avion TransAsia Airwaysa u srušio u Tajvanu, a razlog je prilično bizaran. Naime, nakon što je pilot primijetio da je jedan motor otkazao, zabunom je, a vjerovatno i u nervozi isključio i drugi, objavilo je vijeće za sigurnost u avijaciji sve podatke u nesreći u kojoj je poginulo 43 osobe.

Tri minute nakon polijetanja crna kutija zabilježila je pilotove riječi: "Joj, povukao sam krivu ručicu", kaže se u najnovijem izvještaju u vezi s tom nesrećom.

Jedan izvor koji je upućen u tekst izvještaja rekao je za Reuters da je isključen motor koji je radio. Podaci pokazuju da je gotovo novi avion ATR 72-600 usporio i srušio se nedugo nakon gašenja motora.

Izvještaj ne pripisuje krivnju i ne daje preporuke, samo dokaze objašnjava bolje nego što je to učinio preliminarni izvještaj objavljen nekoliko dana nakon nesreće.

Nacrt konačnog izvještaja izaći će u novembru, a u aprilu 2016. očekuje se i konačni izvještaj, objavilo je vijeće uz objašnjenje da će u konačnome izvještaju biti i uzrok nesreće i preporuke za ubuduće.

Avion koji može letjeti i s jednim motorom, prevozio je 58 putnika i članova posade, a prije nego što će pasti u rijeku u Taipeiju, dignuta je nosa krivudao među zgradama i putem krilom zakvačio jedan taksi i jedan nadvožnjak. Petnaest je osoba preživjelo nesreću.