BIH

MUHAMED ŠAĆIRBEGOVIĆ ZA AVAZ Negiranje genocida je kao ponavljanje zločina

Bivši šef diplomatije BiH

E. Trako

2.7.2015

Ratni ministar vanjskih poslova Republike BiH i ambasador pri Ujedinjenim narodima (UN) Muhamed Šaćirbegović komentirao je za "Dnevni avaz" prijedlog za usvajanje rezolucije o Srebrenici u američkom parlamentu koju je predložio republikanski poslanik Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Kris Smit (Cris Smith).

Šaćirbegović navodi da rat i genocid devedesetih godina prošlog stoljeća u BiH, nažalost, nisu bili prvi te da su događaji u našoj zemlji nastavak ultranacionalističke ideologije koja se pojavila i ponavljala tokom više od jednog stoljeća.  

Ermenski genocid

- Kongresna rezolucija SAD ne samo da će podsjetiti na zločin nego i na negiranje onih koji konstantno nastoje ignorirati ili redefinirati zločin počinjen u Srebrenici. Iako je termin "genocid" u velikoj mjeri usvojen još od Drugog svjetskog rata, a zapadne demokratije donijele su odluke o "ermenskom genocidu", malo je toga priznato u pogledu sistemskog ubijanja i etničkog čišćenja slavenskih muslimana i Turaka u istom razdoblju za vrijeme balkanskih ratova - pojašnjava Šaćirbegović.

On ističe da se čovječanstvo mora suočiti sa svim oblicima genocida bez obzira na ciljeve i imena počinilaca.  

- Bilo je mnogo žrtava svih nacionalnosti tokom prošlog stoljeća moderne historije. Nažalost, umjesto da se naše različitosti doživljavaju kao zajednička snaga, neki kao da su zaposleni da to iskorištavaju kao oružje - smatra ratni šef diplomatije BiH.

Govoreći o kongresmenu Krisu Smitu, Šaćirbegović naglašava da je on bio mladi kongresmen devedesetih godina prošlog stoljeća i dobar prijatelj BiH.

Značajan trud

- Jedan je od onih koji su od početka sukoba i genocida javno govorili o zločinima tadašnjeg beogradskog režima i njegovih opunomoćenika u BiH. Kao viši član američkog Kongresa i vođa američke vanjske politike, njegov trud veoma je značajan, jer negiranje genocida jednako je ponavljanju zločina ili je priprema za novi genocid - smatra Šaćirbegović.

Naš sagovornik smatra da Srebrenica mora biti lekcija iz prošlosti, ali i podsjetnik na oprez, jer neke trenutne političke vođe, kako je kazao, dizajnirane su da nastave genocid.

Pobožan kršćanin

- Napori kongresmena Smita, koji je pobožan kršćanin i sposoban političar, da historiju uzmemo kao lekciju, više su nego dobrodošli u vrijeme kada neki uzimaju religiju kao odbranu svojih zadrtih stavova - kaže Šaćirbegović.