BIH

Bojić: Razmišljam sa UO da svi podnesemo ostavke!

Nova koalicija uskoro može preuzeti i zeničku bolnicu

V. B.

1.7.2015

Vršilac dužnosti predsjednika Upravnog odbora Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Bruno Bojić (HDZ) potvrdio je za "Dnevni avaz" da taj organ razmišlja o podnošenju ostavke, čime bi otvorio prostor da nova koaliciona većina u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), koju čine SDA, DF i HDZ, preuzme odgovornost i za stanje u KBZ-u.

Trenutno su u UO kadrovi SDP-a i SBB-a i HDZ-a, a v.d. direktor je SDP-ovac Harun Šestić, kojem 17. jula i ističe šestomjesečni mandat.

- Tačno je, razmišljam o tome kao i ostali članovi UO, sutra podnesemo ostavke. To je najrealnija opcija, jer ne nailazimo u svom radu na razumjevanje Ministarstva zdravstva - kaže Bojić, dodavši da sebe ne vidi u situaciji gdje je, raspodjelom izbornog plijena, direktorska pozicija u KBZ-u pripala SDA-u, a DF-u, čiji je i ministar zdravstva Bojan Gvozdenović, tri mjesta u UO. PO jedno mjesto u UO popunit će SDA i HDZ.

- Međutim, i ako sutra podnesemo ostavke, odlazim ponosan jer sam, kao član Boarda Evrokomore i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH za Odjel ginekologije KBZ-a osigurao 500.000 eura. Novac će donirati Republika Turska - kaže Bojić. đ

Dodaje da je ova donacija samo jedna u nizu koju je za KBZ osigurao svojim kontaktima.

Ostavka UO KBZ-a bi "otkočila" i ostale promjene u ustanovama i službama nad kojim ingerencije ima Vlada ZDK, koja, zbog različitih interesa i pogleda tri stranke vladajuće koalicije, nije uspjevala naći ključ kojim bi otvorila proces preuzimanja preduzeća u kojima nemaju ključnu ulogu.

Ostavka UO svakako bi ubrzala i realizaciju kredita od 16 miliona KM, namijenjenog saniranju duga od 16,2 miliona KM. Vlada ZDK ovaj kredit planira namjenski uzeti za KBZ, a uskoro treba očekivati i promjenu na čelu Službe za zapošljavanje ZDK, odnosno smjenu direktora Ratka Orlandića (NSRzB), čiju su smjenu i skupštinskim zaključkom od prije skoro dva mjeseca tražili zastupnici Skupštine ZDK.

Za njegovu smjenu nije bilo "političke volje“, odnosno podrške među koalicionim partnerima.