KOLUMNE

Pozitivan primjer ulaganja u BiH

Ličnost dana Petar Ćorluka

M. Ču.

2.7.2015

Uspješni biznismen, vlasnik firme „Voleta“, koja nosi ime po njegovoj kćerki, Petar Ćorluka jedan je od pozitivnih primjera kako se može pametno ulagati u BiH, a biti jednako uspješan i u svijetu. I to ulaganje mu se isplatilo, jer danas je firma koju vodi evropsko ime, a priliku da rade dao je mnogima.

Balkanski kralj toalet-papira, kako ga odmila zovu, nedavno je u maloj hercegovačkoj općini, u rodnim Grudama, otvorio tvornicu tekućih deterdženata i dječijih pelena, u čiju je izgradnju i opremanje uložio čak 40 miliona KM, zaposlivši tako 40 osoba, a u planu ima još njih 200.

Kada govori o svom uspjehu, često ističe da je sve stekao radom, vizijom i poslovnim potezima te da je njegova poslovna filozofija mnogo raditi, ali kvalitetno i biti uvijek bolji od konkurencije. Hercegovac, koji svojom proizvodnjom konkurira najpoznatijim svjetskim proizvođačima, nakon balkanskog, želi uzeti dio tržišnog kolača u EU.

Za Petra Ćorluku bila je presudna 1990. godina, kada je u bivšoj Jugoslaviji ozakonjen privatni biznis, u koji je uplovio. Do tada je radio kao pravnik u „Putevima Grude“, a 2002. godine lansirao je brend „Violeta“.