REGION

DRAMA IZNAD HRVATSKE Dva MiG-a presrela civilni avion, koji se nije javljao kontroli leta

Nadležno NATO zapovjedništvo je izdalo zapovijed za intervencijom

(Al. Ti.)

1.7.2015

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a izdala je saopćenje o zračnoj drami koja se danas odvijala iznad Hrvatske.

Naime, kako prenose mediji u Hrvatskoj, dva borbena aviona MIG-a Hrvatske ratne avijacije i protuzračne odbrane su izvršili presretanje civilnog aviona koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Kako stoji u saopćenju Ministarstva odbrane dva MIG-a 21 su po zapovijedi nadležnog NATO zapobjedništva izvršili presretajne civilnog aviona, koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Naime, radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistoku Europe i nije se javljao kontroli leta već na području Slovenije.

Nadležno NATO zapovjedništvo je izdalo zapovjed za intervencijom dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, koji su odmah poletjeli i presreli civilni avion u neposrednoj granici sa Slovenijom.

Nakon što je izvršena identifikacija, utvrđeno je da je riječ o avionu Air-bus 321 britanske kompanije Monarch Airlines.

S obzirom da je navedeni avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice BiH, te su se po zapovijedi NATO zapovjedništva CAOC vratitli u bazu Pleso.