BIH

Komemoracija žrtvama genocida u New Yorku: Srebrenica je najtamniji trenutak u historiji UN-a

Na početku pušten dokumentarni film Tarika Samaraha

M. Ču./A. Vr.

1.7.2015

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a pod pokroviteljstvom predsjednika Generalne skupštine UN-a, Sam Kahamba Kutesa, održana je Centralna komemoracija Ujedinjenih naroda u povodu obilježavanja 20 godina genocida u Srebrenici.

Komemoracija je počela u 16:00 po bh. vremenu. Na početku komemoracije prisutnima se obratila ambasadorica BiH pri UN-u Mirsada Čolaković.

Skup moderira stalna predstavnica BiH pri UN-u, ambasadorica Mirsada Čolaković, koja je pročitala poruku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, u kojoj je između ostalog pisalo da su „sjedište UN-a i Generalna skupštine UN-a pored Srebrenice naprikladnija mjesta na kojima se treba sjetiti i odati počast hiljadama ubijenih u najvećem zločinu kojem je svijet svjedočio na evropskom tlu od vremena holokausta“.

– Srebrenica će zauvijek ostati ružan trag na licu međunarodne zajednice. Zato ovaj zločin treba zvati pravim imenom -genocid- naglasio je Izetbegović u svojoj izjavi koju je pročitala ambasadorica.

Na samom početku komemorativne sjednici pušten je dokumentarni film “Srebrenica” Tarika Samaraha, i pročitana je njegova poruka.

- Nakon holokausta, Primo Levi, filozof i čovjek koji je preživio Aušvic, napisao je: "To se dogodilo, dakle, može se dogoditi opet ... To se može dogoditi, i može se dogoditi svugdje." Dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici i sedamdeset godina nakon holokausta, svijet nije siguran od mogućnosti ponavljanja povijesti zla. Dok ratovi bjesne, kao i islamofobije, antisemitizam, ekstremne desnice i sve vrste diskriminacije i politika protiv svih onih koji su identificirani kao drugi. Stoga riječi Primo Levija nikada nisu bili istinitije.
Danas želim sve nas pozvati da ne budemo ravnodušni na ono što se događa oko nas, budimo odgovorni svjedoci, jer ako smo ravnodušni - šutnja je prešutno prihvaćanje nepravdi- istakao je Samarah.

Potom je prikazan i videozapis "Srebrenica" Tarika Samaraha o 11. julu 1995. godine, sačinjen od crno-bijelih fotografija žrtava, preživjelih, porodičnih fotografija Srebreničana...
 

Minutom šutnje svi prisutni su odali počast za preko 8.000 žrtava srebreničkog genocida.

O srebreničkom genocidu je potom govorio generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Ban Ki-moon je rekao da se danas sjećamo hiljada osoba koje su prije 20 godina izgubile život u Srebrenici.

"Ovdje smo da bi kazali porodicama žrtava i preživjelih kako dijelimo njihovu bol. Ubistvo hiljada Bošnjaka u Srebrenici zauvijek će ostati na savjesti međunarodne zajednice. UN, koji je i osnovan da bi prevenirao zločine, nije uspio sačuvati živote nevinih žrtava koje su tražile zaštitu od sukoba. Sekretarijat UN-a, Vijeće sigurnosti UN-a i sve zemlje članice, dijele odgovornost", rekao je Ban Ki-moon.