BIH

Policija USK već četiri dana u štrajku

Ne podliježu svakodnevnim pritiscima

I.N.Š.

1.7.2015

Policija Unsko-sanskog kantona odlučna je istrajati u štrajku koji traje već četvrti dan, bez obzira na svakodnevne pritiske od strane menadžmenta, ali i građana sa privremenim radom u zemljama EU kojima je potrebna zamjena bh.pasoša ili neki od ličnih dokumenata.

Prema riječima Mahmuta Alagića, predsjednika Sindikata policije USK, danas ujutro jedna od zaposlenica Ministrastva unutrašnjih poslova pokušala je "srušiti" štrajk , na način da je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

- Zaposlenica MUP USK Bekira Arapović, verbalno je napala predstavnike Štrajkačkog odbora upućujući im uvrijedljive riječi. Dokumentovano je narušavanje javnog reda i mira što smo prijavili dežurnoj službi koja je poduzela mjere u skladu sa opisom poslova policajca i obavili sa njom razgovor. Pritisci da se štrajk prekine su svakodnevni, ali ne želimo odustati od svojih minimalnih zahtjeva. Oni su isplata toplih obroka iz prethodne godine, te dva iz ove godine, ako i regres za prošlu godinu, - ističe Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK-a.

Prosvjetari u septembru u štrajku

Policija je za sutra najavila protestno okupljanje na Gradskom trgu u Bihaću, a podršku će im pružiti i prosvjetni radnici zaposleni u predškolskom i osnovnom obrazovanju koji su na sjednici Skupštine povjereništva i sjednici Kantonalnog odbora održanoj u utorak iskazali  podršku Sindikatu policije USK u njihovoj borbi za ostvarivanje svojih prava. Također, Sindikat predškolskog i osnovnog obrazovanja USK donio je Odluku da će prvog nastavnog dana u septembru u školskoj 2015./2016. godini stupiti u štrajk ukoliko im Vlada USK ne isplati sva zaostala primanja, naknade koje ih sljeduju kao budžetske korisnike te obećani regres za 2014. godinu.

- Aprilsku platu dobili smo u utorak, dok zaposleni u predškolskom obrazovanju ni jednu marku nisu dobili u mjesecu junu. Novo kreditno zaduženje o kojem će se raspravljati na sutrašnjoj sjednici Skupštine USK  bilo je najvaljeno još u aprilu mjesecu kada smo potpisali sporazume, a oni su čekali mjesec dana da objave tender. Smatramo da je ovo sve smišljeno, jer se čekalo da prosvjetari odu na godišnji odmor, kako bi nas spriječili da se organiziramo. Nastave li ovako, poručujemo im da ćemo dovesti u pitanje narednu školsku godinu, - kazala je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK.

Inspekcije u USK

A da nema novca u kantonalnom budžetu jasno je već odavno, kao i da je priliv sredstva sve manji. Kako bi se barem djelimično namirili, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove jučer je sa 25 inspektora raspoređenih u timove krenula u 24-satnu kontrolu poštivanja zakonske regulative u poslovanju i suzbijanju rada na crno. Radiće kažu bez vremenskih ograničenja, što podrazumijeva sate iza ponoći, ali i dane vikenda.

Hadžićka kaže da ovakav potez nije ništa nego "mazanje" očiju javnosti, jer će i ovaj put na udaru biti mali ugostiteljski i trgovački objekti.

- Kada bi kaznili sve manje trgovačke radnje i ugostiteljske objekte ne bi mogli isplatiti dio naših potraživanja, jer nažalost i ovaj put zaobiće se veliki trgovački centri. Drugo, oni sami krše zakonske propise, jer nama duguju plate, tople obroke i ostale naknade još iz proteklih godina - istaknula je Hadžić.

Na sutrašnjoj vanrednoj sjednici USK raspravljat će se o novom kratkoročnom i dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosima od sedam i 16 miliona KM. Iz kratkoročnog zaduživanja Policiji USK trebala bi biti isplaćemo 12 mjeseci troškova iz 2014. godine kao i tri topla obroka iz prošle godine što je oko 600.000 KM. Iz kreditnog zaduživanja trebali bi se isplatiti i poljoprivrednici koji su jučer simbolično "pet do 12" održali protestnu vožnju gradovima USK zbog neisplaćenih kantonalnih i federalnih poticaja u iznosu od 16 miliona KM. Za 15. juli najavljuju radikalnije mjere ukoliko protesti.