BIH

SDA I HDZ BIH potpisali sporazum o formiranju vlasti u HNK

Sljedeće sedmice kandidati za novu vladu

Fena

1.7.2015

Predsjednici kantonalnih organizacija SDA i HDZ-a BiH Edin Mušić i Rafael Gagro potpisali su danas u zgradi kantonalne Vlade u Mostaru sporazum o saradnji, odnosno o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Nakon potpisivanja Gagro je kazao kako će ove dvije stranke početkom sljedeće sedmice predložiti mandataru kandidate za sastav nove vlade kako bi do kraja iste sedmice mogla biti sazvana kantonalna Skupština te izvršeno imenovanje vlade.

Na pitanje da li su našli partnere koji bi u kantonalnoj Skupštini trebali podržati izbor nove vlade, s obzirom da ove dvije stranke nemaju dovoljan broj glasova za formiranje vlade, Mušić je kazao kako u ovoj fazi ne idu s partnerima ali da su našli podršku za izglasavanje sastava vlade i onom obimu i po sporazumu koji je danas potpisan.

- Znači, ne idemo sa partnerom već idemo sa podrškom od strane drugih političkih subjekata. Ti politički subjekti koji će podržati sastav vlade izrazili su veliku dozu podrške i odgovornosti prema građanima u ovom kantonu, a njihovi uslovi su da HDZ BiH i SDA u narednom periodu poprave određene opće stvari kroz rad vlade i Skupštine u ovom kantonu - naglasio je Mušić.

Na pitanje novinara da li su dosadašnji pregovori i dogovori uključivali pitanje komesara policije, Mušić je, uz ostalo, kazao kako je taj slučaj u sudskom postupku te da će vjerovatno od ishoda tog postupka zavisiti i dalji politički koraci.