BIH

SVEČANA CEREMONIJA U ŠVAJCARSKOJ Trebinje dobitnik međunarodne nagrade i zastave o pogodnosti za ulaganje

Bit će promovisan kroz "Primarne poslovne destinacije"

P. M.

1.7.2015

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević primio je na  svečanoj ceremoniji u Montrou u Švajcarskoj međunarodnu nagradu i zastavu o pogodnosti za ulaganje u ovaj grad, koju je Evropska poslovna skupština početkom godine predložila skupštinskom evaluacionom odboru za procjenu regiona i gradova zemalja u razvoju i tranziciji.

Grad Trebinje je na osnovu svojih prirodnih i ljudskih resursa ocijenjen kao mjesto pogodno za ulaganja s izuzetnim strateškim položajem, dobrim komunikacijama i umjerenim rizikom za investiranje.

Nagradu je gradonačelniku Vučureviću uručio Hajnc Verl, vodeći stručnjak za privredni razvoj i vođa programa "Primarne poslovne destinacije" koji finansira Evropska poslovna skupština.

Prema riječima Verl položaj Trebinja, uređena infrastruktura, kompetitivnost u smislu cijene rada i radne snage, kao i povoljni klimatski uslovi te multikulturalnost područja uslovili da upravo Trebinje, od svih gradova i regiona u tranziciji, bude nominovano i izabrano za dobitinika ove prestižne nagrade u Evropi.

- Zadovoljstvo mi je da mogu da uručim nagradu gradonačelniku Trebinja. Mi smo procijenili da ovaj grad, uz inostrane investicije, ima šansu za razvoj. Stranim investitorima odgovara položaj i cijena proizvodnje i rada i zbog toga smo ocijenili da je Trebinje pogodno za strane investicije. Naravno, rizik uvijek postoji u zemljama u tranziciji kakva je Bosna i Hercegovina, ali isto tako smo ocijenili da je u odnosu na druge krajeve svijeta ovaj rizik umjeren, a samim tim vaš kapital tamo nije nesiguran - pojasnio je Verl.

Vučurević je u svom obraćanju sumirao sve potencijale Trebinja s akcentom na energetske, privredne i turističke mogućnosti razvoja.

- Vjerujem da je ovo izvanredna prilika za sve nas da predstavimo potencijale gradova iz kojih dolazimo međunarodnim organizacijama i vodećim privrednim subjektima iz cijelog svijeta - kazao je Vučurević.

Nakon ove nagrade, Trebinje će biti uvršteno u Almanah Evropske poslovne skupštine i promovisano kroz program "Primarne poslovne destinacije".