GLOBUS

ZBOG SALMONELE U VEGETI "Podravka" provela mjere predostrožnosti zbog slučaja u Austriji

U toku je povlačenje proizvoda sa tržišta

Fena

1.7.2015

U toku je proces povlačenja proizvoda "Vegeta" 250 grama i "Vegeta" 500 grama određenih proizvodnih serija s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, jer je tokom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisutnosti bakterije salmonelle spp. u tragovima u jednom izoliranom slučaju, saopćeno je iz kompanije "Podravka" d.d. 

Iz kompanije dodaju da su, kao mjeru predostrožnosti, a u cilju zaštite potrošača, odlučili samoinicijativno provesti aktivnosti za povlačenje proizvoda na tri tržišta na kojima se nalaze proizvodi navedenih proizvodnih serija (Austrija, Njemačka, Slovačka). 

- "Podravka" d.d. je proizvode predmetne proizvodne serije dala na analizu službenim akreditiranim hrvatskim laboratorijima društva Euroinspekt Croatia Kontrola d.o.o. i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koji su utvrdili odsutnost bakterije salmonella spp. u "Vegeti" i na taj način potvrdili rezultate Podravkinog laboratorija Kontrole kvalitete - navodi se u saopćenju. 

U toku su, kako dodaju, i dodatne analize proizvoda navedenih proizvodnih serija kod ovlaštenih EU laboratorija. 

- "Podravka" redovno i kontinuirano provodi u svojim laboratorijima kontrolu kvalitete i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže i okoliša. Kontrola kvalitete provodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom te odgovarajućim politikama i standardima "Podravke" koje se odnose na kvalitetu i sigurnost hrane - ističe se u saopćenju. 

Dodaju da će "Podravka" d.d. nakon prikupljanja svih relevantnih informacija pravodobno informirati javnost i druga nadležna tijela sukladno važećim propisima Republike Hrvatske.