GLOBUS

RAT NA PRAGU EVROPE Turski mediji najavili Erdoganovu invaziju na Siriju!

Ipak, još nije potpuno jasno hoće li uistinu doći do vojne akcije

Autor:(D. K.)

1.7.2015

Prema pisanju lokalnih turskih medija, predsjednik Recep Tayyip Erdogan priprema kopnenu invaziju na Siriju, što bi građanski rat u toj državi pretvorilo u masovni međunarodni vojni sukob na samoj granici Evrope, piše britanski Daily Telegraph. List, međutim, navodi da još nije potpuno jasno hoće li uistinu doći do vojne akcije. Vojska, navodno, piše list, nije previše zadovoljna s planom ubacivanja pješadije u građanski rat.

Ostaje, dodaje se, i pitanje da li bi takva intervencija bila legalna prema turskom zakonu, bez glasanja u parlamentu, ili prema međunarodnim zakonima, bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN.

Erdogan je, prenose mediji, odobrio promjenu pravila stupanja u sukobe, dogovorenih s turskim parlamentom, kako bi omogućio turskoj vojsci da udari na pozicije Islamske države, ali i režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Spriječiti nastanak kurdske države

Cilj je da se uspostavi tampon zona za izbjeglice, a protiv ISIL-a. Glavni cilj te intervencije bit će sprječavanje nastanka kurdske države na granici s Turskom.

Kurdski gardisti u Siriji (YPG) u proteklih nekoliko mjeseci uspostavili su kontrolu nad dijelom teritorije na sjeveru zemlje koja se graniči s Turskom.

- Nikad nećemo dopustiti uspostavljanje države na sjeveru Sirije, a na našem jugu - izjavio je Erdogan prošlog vikenda, te dodao da će Turska nastaviti svoju borbu protiv toga, bez obzira na cijenu.

Planovi za vojnu invaziju Sirije raspravljani su na sjednici Nacionalnog vijeća sigurnosti prije nekoliko dana, a mediji su obaviješteni da bi Turska do petak mogla da pošalje 18.000 vojnika preko granice.

Turski vojnici zauzimaju Siriju

Njihov bi cilj bio zauzeti teritoriju dugu oko 100 i široku oko 30 kilometara, uključujući granični prijelaz Jarablus, trenutno u rukama ISIL-a, kao i prijelaz Aazaz, koji trenutno drži Vojska slobodne Sirije (FSA), ali je pod napadom ISIL-a.

Tampon zona omogućila bi Turskoj smještaj sirijskih izbeglica izvan svog teritorija, no pod njenom zaštitom, a također bi spriječila spajanje dvije teritorije trenutno pod kontrolom kurdskih militanata, koje Turska smatra neprijateljskom silom.

Za Erdogana i tursku vladu, YPG je izdanak gerilske grupe PKK, koja se već decenijama bori za autonomiju Kurda na jugoistoku Turske.