VIJESTI

BOSIĆ Tražimo od Dodika da objasni šta će se desiti poslije referenduma

Predsjednik SDS-a

Fena

1.7.2015

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) je na prvoj sjednici u novom sazivu danas u Istočnom Sarajevu razmatralo aktuelnu političku situaciju i u RS-u i u BiH. 

Predsjednik te stranke Mladen Bosić je kazao na pres-konferenciji da su zabrinuti razvojem situacije, dodajući da se sve dešava u cilju povećanja tenzija i u RS-u i u BiH. 

SDS je razmatrao situaciju u vezi s rezolucijom o Srebrenici koja treba da se nađe u Ujedinjenim nacijama i posljednje pozive predsjednika RS-a Milorada Dodika za raspisivanje referenduma. 

- Što se tiče rezolucije o Srebrenici, smatramo da su sve institucije RS-a i predstavnici u bh. organima iz RS-a imali jedinstven stav da je rezolucija koju predlaže Velika Britanija u Savjetu bezbjednosti pristrasna, neobjektivna i da je napravljena tako da bi napravila štetu Srbima i RS-u i da je s tog stanovišta neprihvatljiva za bilo koji politički faktor iz RS-a - kazao je Bosić. 

Dodao je da misli da je pozicija i Srba i RS-a u vezi s tragedijom koja se desila u Srebrenici i ove rezolucije sasvim jasna. 

Bosić je kazao da očekuju da bude izbalansiran stav i u Savjetu bezbjednosti UN-a, dodajući da su zahvalni Ruskoj Federaciji kao stalnoj članici Savjeta bezbjednosti na angažmanu i na prijedlogu svoje rezolucije. 

- Vjerujemo da će se na kraju doći do rješenja koje neće biti pristrasno i na bilo čiju štetu - kazao je Bosić. 

Govoreći o referendumu, koji najavljuje Milorad Dodik, Bosić je kazao da postoji previše otvorenih pitanja, previše nerazjašnjenih stvari da bi u ovom trenutku mogli decidirano da se izjasne o tom referendumu. 

- Prije svega tražimo od Dodika da objasni šta će se desiti u ponedjeljak poslije referenduma, na koji način on misli da tu volju građana pretvori u realnost. Jer nema nikakve dileme, ukoliko bi postavio takvo pitanje, zna se ishod referenduma - kazao je Bosić. 

Istaknuo je da većina građana RS-a kao i SDS smatra da su „Sud i Tužilaštvo BiH iskorišteni za procesuiranje, prije svega Srba iz proteklog rata, da je to institucija koja nije položila ispit objektivnosti i nije dijelila pravdu podjednako za sve“. 

- S tog stanovišta smatramo da je pala na ispitu funkcionisanja u proteklom periodu. Ali, postavljamo pitanje Miloradu Dodiku, pošto je njegov SNSD svojevremeno glasao za zakone koji su oformili Sud i Tužilaštvo BiH, na koji način zakonskim putem misli da poništi te odluke i da li neko stoji u podršci tim njegovim potezima - kazao je Bosić.
Istaknuo je da SDS zahtijeva od Dodika da objasni šta se dešava ukoliko građani glasaju „za“ ili „protiv“ na referendumu, zavisno od toga kako bude formulisano to pitanje. 

- Mi se zalažemo za promjenu načina funkcionisanja Suda i Tužilaštva BiH, ali ne želimo da dovodimo ni RS, ni Srbe u situaciju da idemo avanturističkim putem koji može imati teške posljedice - kazao je Bosić.