BIH

Proglašenje stečaja u Tvornici obuće "Aida" za mjesec dana

Održan sastanak vladinih dužnosnika, predstavnika "Aide" i Intrala BH

M. Ahmedić

1.7.2015

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović održali su danas sastanak sa direktorom Tvornice obuće "Aida" Bahrudinom Bašićem, vlasnikom Intrala BH Borutom Lukežom i generalnim direktorom ove kompanije Alijom Šehovićem. Na sastanku je razgovarano o nastavku saradnje Fabrike obuće "Aida" i preduzeća Intral BH iz Lukavca. Rečeno je da je potpisivanje sporazuma sa radnicima "Aide" u završnoj fazi, te da će odmah po okončanju tog postupka i verifikacije od Skupštine TK, direktor Bašić nadležnom sudu podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja u "Aidi".

- U ovakvom statusu, zbog obaveza i dugovanja koja se gomilaju svakim danom rada "Aide", nama je u cilju da se stečaj otvori što prije. Ipak očekujemo da će se zbog procedura i zakonski predviđenih rokova stečaj proglasiti za oko mjesec dana - istakao je Gutić.

Na sastanku su naglasili da bi u "Aidi" bilo uputno voditi programirani stečaj kroz koji bi se nastavio voditi u interesu povjerenika, ali i radnika koji bi dio njih tokom provođenja stečajnog postupka mogli nastaviti raditi.

Direktor i vlasnik kompanije Intral BH, kazali su da im je želja i htjenje da u suradnji sa "Aidom" iznjedre rast proizvodnje i nova zapošljavanja u ove dvije tvornice.