REGION

HRVATSKA Podignuta optužnica protiv Nadana Vidoševića!

Slučaj "Remorker"

Autor:(D. K.)

1.7.2015

USKOK je podigao optužnicu protiv Nadana Vidoševića u slučaju "Remorker", javili su hrvatski mediji.

Vidošević je bio predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) 18 godina. I upravo na toj poziciji uhapšen je 12. novembra 2013. zbog sumnje da je upleten u aferu "Remorker", odnosno u izvlačenje novca iz HGK.

Uskok je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana, među njima je i Vidošević, zbog udruživanja za počinjenje krivičnih djela, zloupotrebe položaja i ovlasti, te pomaganja u zloupotrebi položaja i ovlasti.

U nastavku pročitajte sadržaj podignute optužnice protiv Vidoševića i još osmero optuženih.

Nadan Vidošević - istraga u kraku afere 'Remorker'

Policija je pretražila Vidoševićev ured i njegovu luksuznu vilu na Gornjem prekrižju. Komora je tada službeno saopćila da se osim Vidoševića istražuje i voditeljica Službe za finansijsko-računovodstvene poslove HGK Josipa Mladinov, koja je ubrzo i sama uhapšena.

Istragu u HGK nazvanu "afera Remorker" najprije je započelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, da bi ga tek nakon širenja istrage na veći broj osumnjičenih, preuzeo USKOK. Istragu je navodno inicirao nalaz Državne revizije, koja je u Komori bila prije otprilike četiri mjeseca prije prvih hapšenja.

Najprije je sredinom oktobra 2013. uhapšena Vidoševićeva "desna ruka", odnosno pročelnica njegovog ureda u HGK Zdenka Peternel. Uz nju priveden je i Davor Komerički koji je za Komoru dugo godina radio marketinške projekte, te Igor Premilovac koji je preko svojih fiktivnih kompanija i računa u inozemstvu izvlačio novac iz HGK, te ga je - umanjenog za svoju proviziju - predavao Peternelovoj.

Peternelova je osumnjičena da je od 2005. do početka 2011. kontinuirano izvlačila novac iz HGK na temelju računa za marketinške usluge koje nikad nisu izvršene. Ukupno 32 miliona kuna, od čega je čak 28 miliona kuna navodno zadržala za svoga šefa i sebe. Davor Komerički za Komoru je niz godina osmišljavao projekte poput Zlatne kune ili Kupujmo hrvatsko, pa mu je Peternel predložila da pronađe kompanije za pranje novca. Komerički je angažirao svog poznanika Igora Premilovca, inače profesora tjelesnog odgoja, koji je za tu namjenu osnovao četiri kompanije u Zagrebu: Pean-Komunikacije d.o.o., Život na sjeveru d.o.o., Novi dan d.o.o. i Akula savjetovanje. Peternel je bila ovlaštena da u ime HGK s tim kompanijama sklapa ugovore, pa je tako šest godina Komora plaćala fiktivne fakture za lažne marketinške usluge.

nadanv3

U toj kriminalnoj hobotnici Premilovac je bio zadužen da sakrije trag novca, pa su njegove zagrebačke kompanije zaprimljeni novac prebacivale na račun kompanije koju je Premilovac osnovao u Češkoj. Kompanija registrirana u Pragu bila je Remorker International i upravo po njoj USKOK-ovi su istražitelji istrazi dali neformalno ime. Premilovac je s računa "Remorkera" u RBA banci u Austriji podizao gotovinu i dopremao je u Hrvatsku. Za sebe je zadržavao 10 posto, a ostalo je davao Komeričkom, koji je onda novac prosljeđivao Zdenki Peternel. Prema podacima iz istrage, Komerički navodno nije zadržao nijednu kunu, već je kompletne iznose predavao Vidoševićevoj saradnici.

Vidošević je sedmicama prije hapšenja šefice svog kabineta negirao medijske napise o povezanosti sa slučajem u kojem je Komora plaćala desetine miliona kuna. Na dan hapšenja pred kamerama je, naizgled hladnokrvno, sve komentirao povijesnom izjavom: " ... znate kako je, muž obično zadnji sazna ..."! Novinarima je govorio da je kao predsjednik formalno odgovoran za sve što se događa u Komori, te da je spreman dati ostavku ako se pokaže da je Peternel izvlačila novac.

Premilovac je ubrzo pušten na slobodu, a njegov je advokat izjavio da je njegov kljent priznao svu krivnju i da je počeo detaljno opisivati sve sudionike u svim pljačkama u kojima je sudjelovao, pa je tako progovorio i o Vidoševiću i HGK (iz njegovog tadašnjeg iskaza pokrenuta je i istraga o izvlačenju novca iz HAC-a, koja je na kraju dovela do optužnice i protiv Kalmete). Nagađa se da je i Komerički progovorio o pljački u HGK i postao dodatni izvor koji je povezao Vidoševića s aferom "Remorker".

Istražni zatvor, u koji je smješten zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, Vidoševiću je ukinut nakon gotovo pet mjeseci, 11. aprila 2014., a Remetinec je napustio sutradan. Pušten je na slobodu jer je sud zaključio da novi svjedoci koje je USKOK predložio u proširenju istrage nisu odlučni da bi na bilo koji način mogli utjecati na postupak. Od ukupno 62 svjedoka u ovom slučaju, 50 njih USKOK je predložio nakon njegovog uhićenja. Desetak prvotnih svjedoka tada još nije ispitano, pa mu na slobodi sud zabranio pristup i kontaktiranje sa svjedocima.

Prema pisanju portala Index, Porezna uprava, odnosno Ministarstvo finansija upozorilo je mjerodavne državne institucije na ovaj slučaj još u aprilu 2011. godine kada su zatražili poseban nadzor za Premilovčeve kompanije. U dopisu, Ministarstvo finansija je 2011. godine tražilo porezni nadzor za kompanije Život na sjeveru, LD sistemi, Pean komunikacije i Novi dan. U njemu navode i više desetaka miliona kuna koje je HGK plaćao na račune kompanije Novi dan te na inozemni račun kompanije Remorker International.

nadancv2

Proširivanje istrage

USKOK je nekoliko puta proširivao istragu protiv Vidoševića nakon njegovog puštanja iz istražnog zatvora. U posljednjem proširenju osumnjičili su ga da je za dodatnih 265.000 kuna oštetio HGK upravo nabavkom slika i drugih umjetnina. Tom su istragom navodno obuhvaćeni i predsjednik Udruženja hrvatskih trgovaca umjetninama Damir Grubić, inače vlasnik istoimene galerije i njegova supruga Jasna Mrakovčić Grubić, koje se tereti da su uz Vidoševića iz HGK izvlačili novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Nadalje, Vidošević je dodatno osumnjičen i da je oštetio kompaniju Kraš koja mu je za imanje u Gorskom kotaru nabavila bager vrijedan više od 230 tisuća kuna. U tom slučaju USKOK sumnjiči i njegovu savjetnicu za nekretnine Vesnu Rodić te potpredsjednicu Nadzornoga odbora Kraša Jadranku Ivčić.

Istraga u slučaju "Remorker" proširila se i na kompaniju Piramida, zbog čega je uhićen i dugogodišnji Vidoševićev bliski prijatelj i 'mentor', splitski poduzetnik Zvonimir Radić. Navodno su čelnici te kompanije priznali USKOK-ove optužbe te su sporazumno osuđeni na uvjetne kazne ili dobrotvorni rad te novčane kazne.

Imovina

Vidošević će na sudu morati dokazivati kako je stekao imovinu čiji je on vlasnik i porijeklo nekretnina i drugih vrijednosti u vlasništvu njegove supruge, djece i majke. Do pravomoćnosti presude, sud je Vidoševiću i supruzi blokirao sportski Mercedes C klase i luksuzni Mercedes SL 500, a kćerkama Mini Cooper i Smart.

Blokirani su i udjeli u kompaniji BOR HZA, čiji su upisani vlasnici Vidoševićeva kći Hana i majka Marija Tudor Vidošević, koja od 1995. prima mirovinu od 3.400 kuna. Stoga „upada u oči“ da je vrijednost majčinog udjela od 67 posto u kompaniji veća od 1,7 miliona kuna, a kćerkinih 33 posto preko 850.000 kuna. Vidoševiću su, uz dionice, blokirano i plovilo te nekretnine u Omišu, Delnicama, Jastrebarskom i Puli. No, USKOK tvrdi da je njihova vrijednost manja od tridesetak miliona kuna, za koliko je navodno oštetio Komoru, pa je zatražio i oduzimanje imovine članovima njegove obitelji. Tvrde da se njihova imovina ne može opravdati prihodima evidentiranim kod Porezne uprave pa sumnjaju da je i ona ostvarena nezakonito.

Javnost je zapanjilo otkriće njegove skupocjene zbirke umjetnina, a još više zbirka prepariranih životinja iz gotovo cijelog svijeta, koje je policija pronašla prilikom pretrage u podrumu njegove vile na Gornjem Prekrižju. Nagađa se da je njegova umjetnička zbirka jedna od najvećih koje su do sada poznate na prostoru Balkana, te da je višestruko vrjednija od umjetnina bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, a koja je procjenjena na milion eura. 

Kao dugogodišnji dužnosnik Vidošević je morao ispunjavati i imovinsku karticu. Pa je tako, davno prije uhićenja, naveo da je vilu s prostranom okućnicom u Prekrižju kao elitnom dijelu Zagreba, stekao novcem od darovanja i kredita te prodajom stana u kojem je obitelj ranije stanovala. Prijavio je i šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini kod Jaske, čiju je vrijednost u međuvremenu povisila izgradnja eko-parka Krašograd, zatim zemljišta na Kupresu u BiH i Pješčanoj uvali kod Medulina. Naveo je da je i suvlasnik nad "turističkim objektom s pratećim objektom kod Omiša" stečeno "nasljedstvom i ušteđevinom". Upisao je i 14.000 dionica Kraša (u kojem je bio predsjednik Uprave i savjetnik) i "zbirku suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva", a i to je, kao i sve ostalo, stekao obiteljskim nasljeđem i ušteđevinom, tekućim prihodima, poklonima i zamjenama koje nisu rijetkost kod kolekcionara. Tijekom predsjedničke kampanje objavio je da je vlasnik imanja sa šumom u Gorskom kotaru, koje navodno vrijedi 10 miliona kuna. Osim kuće, upisane kao planinarski dom, na 50 tisuća četvornih metara imanja je i skijalište, teniski teren, konjušnica i umjetno jezero.

Uz svu ovu raskoš, mediji nagađaju da, u odnosu na ostalu imovinu, Vidošević posjeduje i relativno skroman stan u Zagrebu. Naime, kao perspektivan HDZ-ov političar u usponu, devedesetih je od Ministarstva obrane zbog 'ratnih zasluga' na korištenje dobio vojni stan. No, nije ga vratio niti kada je stekao imidž, navodno uspješnog poduzetnika. Posebno je zanimljivo kako je Vidošević gotovo do samog kraja bio uvjeren da je nedodirljiv i svemoćan. Naime, dva tjedna prije uhićenja njegove suradnice Zdenke Peternel, kada su neki mediji već nagađali o nepravilnostima u poslovanju Komore, kupio je još jednu vilu u Nemiri kod Omiša za 280.000 eura. Time je omiški posjed navodno zaokružio s čak pet kuća za iznajmljivanje turistima i odmor svoje porodice.