SPORT

Enes Kanter ne igra za Tursku zbog Erdogana

POLITIKA I SPORT NBA zvijezda nepoželjna u selekciji Turske

H. KLAČAR

2.7.2015

Nakon što su Golden stejt voriorsi krunisani kao novi prvaci NBA lige, najjača košarkaška liga na planeti zatvorila je svoje dvorane do kraja oktobra.

Međutim, za Evropljane odmora nema. Evropsko prvenstvo počinje početkom septembra u četiri države, ali, kako stvari stoje, mnogi će ga propustiti. Jedno ime se ističe od ostalih, a to je Enes Kanter, zvijezda NBA kluba Oklahoma siti tandera.

 Podrška navijača

Ponajbolji turski košarkaš iz političkih razloga neće igrati na Eurobasketu, prenosi "Hurriyet Daily News".

- Razlog zbog kojeg nisam uvršten u selekciju Turske su moji politički stavovi - napisao je Kanter na svom Twitter profilu i dobio podršku velikog broja navijača na društvenim mrežama.

Kanter, naime, javno podržava islamskog učenjaka Fethulaha Gulena (Fethullah) i njegov pokret "Hizmet", koji želi postaviti islamske norme koje uključuju međureligijski dijalog i sekularno društvo.

Gulen, koji trenutno živi u egzilu u 8američkoj državi Pensilvaniji, gdje ga Kanter često posjećuje, iznio je niz kritika na račun turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

Kako tvrdi Gulen, Erdoanova Partija pravde i razvoja (AKP) želi uništiti Gulenov pokret koji optužuju da je stvorio "paralelne države" unutar turskih institucija.

Zataškali istragu

S druge strane, ovaj pokret optužuje AKP da pokušava zataškati obimnu istragu u vezi s korupcijom unutar vlasti iz 2013. godine.

Selektor Turske Ergin Ataman naveo je da je "želio imati blizak odnos s Kanterom, ali da nikada nije dobio odgovor" te da Enes nije uputio iskreno izvinjenje za prijašnje incidente vezane za reprezentaciju.

kanter-turska45

Faksimil teksta iz turskih medija

Ataman je u sastav uvrstio ostale NBA igrače Ersana Iljasovu (Ilyasova), Omera Ašika (Asik) i Furkana Aldemira, ali ne i najboljeg od njih, Kantera, koji je prošlu sezonu u vodećoj svjetskoj ligi okončao s prosjekom od 15,5 poena i 8,9 skokova.

Tanjević ga gurnuo u prvi tim

Enes Kanter rođen je 20. maja 1992. godine. Trenirao je u juniorima Fenerbahče Ulkera, a naš proslavljeni trener Bogdan Tanjević, koji je tada vodio klub iz Istanbula, prekomandovao ga je u prvi tim kada je Enes imao samo 16 godina.

Kanter je ipak odlučio karijeru graditi u Americi, gdje je jedno vrijeme proveo na Kentaki univerzitetu. U NBA je zakoračio 2011., kada ga je na visokoj, trećoj poziciji prve runde drafta izabrala Juta džez. U februaru ove godine postao je član Tandera. Za seniore Turske igrao je na Eurobasketu 2011.