BIH

Ni naoružani zaštitari ne mogu spriječiti pljačkaše

KRIMINAL Benzinske pumpe ponovo na meti razbojnika u Sarajevu

A. KAPO

1.7.2015

U posljednjih mjesec na području Kantona Sarajevo razbojnici sve češće za svoje mete biraju benzinske pumpe. Iako su nekad ranije njihove ''omiljene mete'' bile kladionice i prodavnice, to se, barem u posljednjih mjesec, promijenilo. To potvrđuju zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova KS, koji govore da je samo u posljednjih mjesec, dakle tokom juna, opljačkano čak osam benzinskih pumpi.

Prijetnje pištoljem

Posljednja u nizu dogodila se prekjučer oko 1.50 sati, kada su dvojica maskiranih razbojnika, naoružana pištoljem, opljačkala benzinsku pumpu ''Ahmetspahić petrol'', koja se nalazi u ulici Bojnička, općina Ilidža.

Scenarij pljačke je dobro poznat javnosti. Maskirani razbojnici su upali u pumpu te su, prijeteći pištoljem radnicima, uzeli pazar i pobjegli.

Vlasnici pojedinih benzinskih pumpi, kako saznajemo, odlučili su se suprotstaviti drskim razbojnicima i zaštititi svoju imovinu te su angažirali naoružane zaštitare. No, ni to, kako stvari stoje, nije dovoljno da spriječi pljačkaše da se domognu svog plijena.

pumpa-ahmetspahic

Pumpa“''Ahmetspahić petrol''

Najbolji primjer za to je pljačka benzinske pumpe ''Nestro Petrol'' u ulici Blažujski drum, općina Ilidža, u nedjelju oko 22.30 sati. Tada su dvojica razbojnika, naoružana pištoljem, upala u pumpu te, prijeteći da će pucati, razoružala radnika zaštitarske agencije kojem su oteli pištolj.

Pobjegli vozilom

Poslije toga, sve je bilo stvar rutine. I dalje prijeteći pištoljem radnicima, uzeli su pazar i pobjegli vozilom Golf 2, borde boje, kojim je upravljala, također, nepoznata osoba. Od tada im se, po nepisanom pravilu, gubi svaki trag. Zabrinjavajući je podatak da u ova dva slučaja, ali i svim prethodnim pljačkama benzinskih pumpi koje su se dogodile u junu razbojnici nisu identificirani.

Nasuo gorivo pa pobjegao

No, benzinske pumpe nisu samo na meti razbojnika već i dovitljivih lopova. Tako su 23. juna u ulici VII transverzala pripadnici Treće policijske uprave uhapsili Kenana Mašića (24) iz Sarajeva, jer je na benzinskoj pumpi “Selex” u ulici Milana Preloga, općina Novi Grad, nasuo gorivo u Alfa Romeo, a zatim pobjegao ne plativši račun. Da stvar bude gora, nedugo poslije ova pumpa je i opljačkana.