SARAJEVO

Na terenu je invazija miševa

ALARMANTNO Propala proljetna deratizacija u KS

F. NUMANOVIĆ

2.7.2015

Nakon što je propao tender koji je raspisala Stručna služba za zajedničke poslove Vlade KS, proljetna deratizacija, vjerovatno, neće biti ni urađena. Zbog toga najviše ispaštaju građani, koji se i danas plaše zaraze jer u posljednje vrijeme primjećuju sve više miševa po ulicama, ali i u kućama.     

Uputili žalbu

Stručna služba je još u aprilu raspisala tender, a početkom maja firma „Deratizer“ izabrana je da izvrši deratizaciju u Kantonu. Međutim, kao i do sada, konkurentske firme uputile su žalbe i obustavile proces.

- Tender je ponovo raspisan 22. juna za proljetnu interventnu i jesenju deratizaciju - kazali su iz nadležne službe, ne želeći govoriti o tome zašto nije urađena proljetna deratizacija.

Sanitarni inžinjer Ammar Memija iz firme „Dezitox - Sanitarci“, koja je početkom juna radila preventivnu deratizaciju u općini Stari Grad, od Drvenije do Kozije ćuprije, rekao nam je da je higijensko-epidemiološka situacija u gradu kritična. Memija je kazao da su sanitarni tehničari na terenu zatekli invaziju miševa.    

ammar-memija

 Memija: Kritična situacija

- U Starom Gradu su prisutne i zmije jer su pojedini dijelovi korita Miljacke zapušteni. Nehigijena u gradu pogoduje glodarima da se masovno razmnožavaju. Često nas zovu građani i iz Civilne zaštite koji traže naše usluge, jer se plaše za zdravlje - istakao je Memija.

Pripremiti izvještaj

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Snježana Balta rekla je da je prošao period kada se trebala raditi proljetna deratizacija.

snjezana-balta

Balta: Nadzor izvođača

- Mi nismo nadležni za proceduru, jer je od 2013. godine Zavod nadležan samo da nadzire izvođače te da na kraju pripremi izvještaj - pojasnila je Balta.    

Najkritičniji dijelovi

Nedžad Jašarević iz Civilne zaštite Općine Stari Grad kazao nam je da su urađeni najkritičniji dijelovi. Naveo je da će se sve ostalo raditi po potrebi, a u cilju zaštite zdravlja građana.