BIH

SRAMOTNO Povratnicima u Počitelj općinski inspektori oteli hljeb iz ruku!

U Općini Čapljina nadležni za podjelu kazni, ali ne i za legalizaciju

M. SMAJKIĆ

2.7.2015

Počiteljski imam Džemal ef. Gadara "zaradio" je od čapljinske inspekcije prekršajnu prijavu zbog prodaje suvenira u avliji Šišman Ibrahim-pašine džamije!

Uz ef. Gadaru čapljinski inspektori su, nakon više od decenije, koliko po počiteljskim sokacima i kaldrmama prodaju suvenire i voće, kaznili još 14 mještana kojima je takav način privređivanja jedini izvor egzistencije.

Država je kriva

- U cijeloj priči najgore je što sve instance, od općinskih do federalnih, odgovornost svaljuju jedni na druge. Evo, svi koji su od općinske inspekcije dobili prekršajne prijave žele legalizirati svoje poslove, odnosno prodaju, ali u Općini Čapljina se za to proglašavaju nenadležnima. Znači, nadležni su za kažnjavanje, a za legalizaciju nisu - kazao nam je ef. Gadara.

On je o ovom problemu želio razgovarati s čapljinskim načelnikom Smiljanom Vidićem, ali mu je rečeno da se obrati resornim federalnim ministarstvima, što su, dodao je, učinio.

- Po Počitelju vršljaju federalni inspektori. Već su zapečatili baštu jednog ugostiteljskog objekta. Taj čovjek je prehranjivao nekoliko osoba, a sada će im morati dati otkaz. Sve je ovo ružna slika. Definitivno, ovdje je država kriva za sve. Ljudi su ogorčeni, možda više psihički utučeni. Valja platiti kazne, a s druge strane, niko neće da im pomogne da žive od svog rada - naglasio je ef. Gadara.

Famozna rečenica

Predsjednik Udruženja građana Počitelj Dževad Ibrulj podsjeća da od povratka u ovaj grad 1998. godine niko od mještana nije uspio dobiti radno mjesto u Čapljini, u bilo kojoj državnoj ustanovi. Sve ove godine, dodaje on, povratnici su se dovijali na razne načine da prehrane porodice.

- Uglavnom, to je prodaja voća, uz pokoji suvenir. Nikad ranije inspekcija nije dolazila ni da potjera prodavače niti su htjeli reagirati kad bismo ih mi zvali na kakvu intervenciju. Uvijek su izgovarali famoznu rečenicu: “Nismo nadležni” - ogorčen je Ibrulj.