BIH

Gužve na plažama tek nakon ramazana

LJETOVANJA Uveliko počela sezona godišnjih odmora

Autor:A. NUHANOVIĆ

2.7.2015

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a turističke agencije u ponudu su odavno stavile brojne aranžmane. Mnogi Bosanci i Hercegovci, i ranije nego što su planirali, odlučili su pobjeći na more kako bi uživali u suncu, s obzirom na loše vrijeme u našoj zemlji. Većina ih na ljetovanje ide u privatnom aranžmanu, a oni bogatiji odlučuju se za neku od ponuda turističkih agencija.

Bogata ponuda

Sudeći prema prvim procjenama iz agencija, bh. građani najviše se odlučuju za Tursku. Uz to, ističu kako je izvjesno da će i ove sezone u čarima jadranske obale uživati veliki broj naših građana, i to od sredine jula, za kada vlada najveće interesiranje.

Kao glavne razloge zbog kojih se bh. građani najviše odlučuju za Tursku u agenciji "Sol Azur" navode pristupačne cijene i bogatu ponudu.

Maja Tuljković, menadžerica prodaje u ovoj agenciji, ističe da su za svoje klijente pripremili aranžmane autobusima i avionom. Cijena putovanja autobusom za Bodrum za 12 dana i devet noćenja je 519 KM, dok za odlazak u Kušadasi za isti broj dana treba izdvojiti 419 KM. Let avionom nešto je skuplji - 1.100 KM.

Dodala je da je interesiranje za ljetovanje u Hrvatskoj povećano nakon posljednjih napada u Tunisu, jer građani žele putovati na sigurno i poznato. Oni koji odmor žele provesti u Dubrovniku i Neumu od 4. jula do 22. avgusta za noćenje u polupansionu i hotelu "Uvala" u Dubrovniku trebaju platiti 95 eura, dok je noćenje u Neumu u hotelima "Sunce" 56 eura po osobi, a hotelu "Grand Neum" 64 eura.

Primamljive cijene

Za bh. građane i ove godine posebno je privlačna Albanija. Iz agencija kažu da je, osim zbog najpristupačnijih cijena, primamljiva najviše zbog mirnih plaža. Cijene, kako u agenciji "Relax Tours" navode, iznose u prosjeku oko 450 KM za sedam dana. Ako se odluče na privatni smještaj, cijene su u prosjeku oko 49 KM za noć.

Također, bh. građani odlučuju se i za ljetovanje u Crnoj Gori.

- Cijene hotelskog smještaja u Crnoj Gori su od 59 do 159 KM - kažu u "Relax Toursu".

Hit destinacije

U agencijama naglašavaju da je ovogodišnja hit destinacija, osim Turske, i Španija, a oni koji ljetuju za 11 dana trebaju izdvojiti 888 KM. Među primamljivim destinacijama su i Antalija 684 KM, kao i Dubai po cijeni od 999 maraka.

Cijene

  • 419 KM - Bodrum, 12 dana i 9 noćenja
  • 519 KM - Kušadasi, 12 dana i 9 noćenja
  • 1.100 KM - Turska, putovanje avionom
  • 684 KM - Antalija
  • 999 KM - Dubai
  • 450 KM - Albanija
  • 520 KM - Crna Gora
  • 888 KM - Španija, 11 dana
  • 56 eura - noćenje u hotelu "Sunce" u Neumu
  • 64 eura - noćenje u hotelu "Grand" u Neumu
  • 95 eura - noćenje u hotelu "Uvala" u Dubrovniku