BIH

OHR: Dodikov referendum krši Dejtonski sporazum!

ESKALACIJA Oštre reakcije na novi udar Banje Luke na bh. pravosuđe

G. DAKIĆ - E. MASLO

1.7.2015

Državne pravosudne institucije predviđene su Dejtonskim mirovnim sporazumom i potvrđene od Ustavnog suda BiH. Ova nadležnost oduvijek je pripadala državi. Nijedan od entiteta ne može organizirati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi, rečeno je iz Ureda Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za odnose s javnošću.

- Sud i Tužilaštvo BiH moraju temeljito istražiti nove dokaze u slučajevima ratnih zločina i nastaviti procesuirati relevantne slučajeve u skladu sa zakonima ove zemlje - rečeno je u odgovoru “Dnevnom avazu”.

 Prioritetna pitanja

Oni su na taj način prokomentirali jučerašnje najave Milorada Dodika, predsjednika RS, da će početkom septembra organizirati referendum na kojem će se građani izjašnjavati o tome "prihvataju li nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te prihvataju li da se u RS primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija”.

Dodik je jučer u Banja Luci oštro napao bh. pravosuđe tvrdeći da je ovo "reaktiviranje odluke o njegovom održavanju koja je suspendovana prije četiri godine nakon dogovora s Ketrin Ešton" (Catherine Ashton). No, iz međunarodne zajednice uslijedile su reakcije.

Ustavne nadležnosti

Portparol OHR-a Mario Brkić kaže da su ovlaštenja visokog predstavnika, uključujući i korištenje izvršnih ovlaštenja, pitanja koja su uređena Okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, uključujući i rezolucije Vijeća sigurnosti u Poglavlju VII, i kao takva ne spadaju u djelokrug RS.

- Svaki referendum koji ugrožava ili osporava aspekte Opšteg okvirnog sporazuma za mir predstavlja fundamentalno kršenje tog sporazuma. OHR u potpunosti podržava institucije koje su uspostavljene radi vršenja državnih ustavnih nadležnosti u oblasti pravosuđa. Ove institucije uspostavljene su u skladu s Ustavom radi vršenja ustavnih nadležnosti države u oblasti pravosuđa - istakao je Brkić.

Opozicija: Nećemo u njegove igre

Iako ih je Dodik pozvao na jučerašnji sastanak, predstavnici Saveza za promjene nisu došli, jer smatraju, kako su saopćili, da je „pitanje referenduma često zloupotrebljavano od Milorada Dodika i SNSD-a“.

- Ne postoji ni jasan plan šta će se raditi nakon provedenog referenduma, kao ni informacija o tome koje će zemlje podržati RS u toj aktivnosti. Savez za promjene nezadovoljan je radom Suda i Tužilaštva BiH, ali ne želi biti dio igre Dodika i SNSD-a - saopćeno je iz Saveza.

EU: Pravosuđe neupitno

Endi Mekgafi (Andy McGuffie), portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, rekao je da se postojanje pravosuđa na državnom nivou ne dovodi u pitanje.

endi-mekgafi6

Mekgafi: Neophodne reforme

- Reforme pravosuđa na državnom nivou i procesuiranje ratnih zločina i dalje ostaju prioritetna pitanja. Postojanje pravosuđa na državnom nivou ne dovodi se u pitanje. Ipak, pokazali su se određeni nedostaci u postojećem sistemu, čime će se pozabaviti ciljane reforme na osnovu konsenzusa unutar Strukturalnog dijaloga - rekao nam je Mekgafi.

Reakcije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za Dodikovu najavu je rekao kako smatra da je Dodik ovaj put ozbiljan. Naglasio je da takve najave mogu proizvesti dodatnu nestabilnost u BiH.

- Zna li koji je korak poslije i koje su posljedice, nisam siguran - kazao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da razumije jezik kojim Dodik govori, ističući da je druga stvar slažu li se njih dvojica u detaljima i porukama.

- Samo međusobnim razumijevanjem možemo izgraditi BiH po mjeri svih, jer bez predstavnika srpskog naroda u BiH se ne može ništa ostvariti, kao ni bez predstavnika Bošnjaka ili Hrvata - kazao je Čović.