BIH

Četvorka pokazala da ona kontrolira većinu!

Podjela u Klubu SDA izazvala paniku vlasti na sjednici Parlamenta BiH

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

1.7.2015

Početak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokazao je da aktuelna vlast nema većinu u Državnom parlamentu i da četvorica poslanika SDA koja su otkazala poslušnost Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, uvijek mogu preokrenuti tok sjednica u Parlamentu.

Dokazali su to jučer Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović i Senad Šepić prilikom glasanja o prijedlogu Nikole Špirića, poslanika SNSD-a, da kao prva tačka dnevnog reda jučerašnje sjednice bude rasprava o ekonomskoj agendi i akcionom planu u vezi s evropskim putem BiH.

Glasali tri puta

S obzirom na to da je vladajuća većina skoro redovno na proteklim sjednicama obarala prijedloge opozicije, naročito SNSD-a, svojevrstan šok izazvali su rezultati glasanja o ovom prijedlogu koji su pokazali da on ima i prostu većinu i većinu glasova iz oba entiteta.

Tek kasnije ispostavit će se da su Špirićev prijedlog uz opozicione stranke iz FBiH podržala i četiri odmetnuta poslanika SDA, dok je njihovih preostalih šest kolega iz stranke bilo protiv ovog prijedloga.

No, rezultati glasanja u prvom krugu za ovaj prijedlog nisu priznati, jer je neko
iz poslaničkih klupa u dijelu gdje sjedi Klub poslanika SDA zatražio da se glasanje ponovi. Rezultati su ponovo pokazali da Špirićev prijedlog ima podršku. Potom je uslijedio novi zahtjev za glasanje, ponovo iz Kluba SDA, odakle je neko od poslanika konstatirao da je mjesto do poslanika SDA Sadika Ahmetovića prazno, a da monitor pokazuje da s tog mjesta neko glasa.

Nakon toga Šefik Džaferović zatražio je petominutnu pauzu i naložio tehničkim službama Parlamenta da provjere šta je sa sistemom za glasanje. Tako se od konstituiranja ovog doma Parlamenta BiH prvi put desilo da se o jednoj tački glasa čak tri puta!

Za vrijeme te pauze, Džaferović, koji ne uobičava prilaziti svom Klubu poslanika SDA u tom domu, jučer se odmah zaputio do Šemsudina Mehmedovića i nešto mu saopćio u povjerljivom tonu.

Jedan glas

Potom je glasanje o Špirićevom prijedlogu ponovljeno i jedan glas iz FBiH presudio je da prijedlog ne prođe. Naknadnim provjerama utvrđeno je da je tokom trećeg glasanja Mehmedović bio protiv Špirićevog prijedloga, dok su Ahmetović, Šepić i Sokolović ostali dosljedni odluci da podrže Špirićev prijedlog.

Na ovaj način Mehmedović je, faktički, spasio Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali i dokazao Izetbegovićevoj parlamentarnoj većini da ovisi o njihovim glasovima. Pokušali smo jučer nakon sjednice kontaktirati Mehmedovića, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Većina na staklenim nogama

Da je prijedlog poslanika SNSD-a prošao, sjednica Predstavničkog doma jučer bi bila prekinuta, jer bi Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara morao pripremiti materijal, odnosno dostaviti traženu agendu parlamentarcima. Ovako, četiri poslanika SDA demonstrirala su u praksi svoju moć te pokazala da je aktuelna parlamentarna većina i na državnom nivou na staklenim nogama.