BIH

SREBRENICA Roditeljima srpske djece smeta hidžab učiteljice

Ne šalju ih u školu

(N. K.)

1.7.2015

Roditelji 19 srpske djece iz Srebrenice ne šalju svoje mališane u obdanište "Poletarac" jer u njemu radi vaspitačica Lejla Avdić koja nosi hidžab.

Naime, u zahtjevu "nezadovoljnih" roditelja traži se da pomenuta vaspitačica bude udaljena iz vrtića navodeći da vjerskim obilježjima nije mjesto u obdaništu.

Roditelji su uputili dopis i Ministarstvu za prosvjetu i kulturu RS-a i Republičkom pedagoškom zavodu kako bi ih upoznali s problemima.

- Ja zaista ne mogu da vjerujem da se nakon 20 godina može desiti da vas neko odbija samo zato što ste drugi i drugačiji - ističe Avdić za Al Jazeeru.

Njenom suprugu je, kaže, teško povjerovati da su se među potpisnicima našli susjedi, poznanici, ali i neki članovi međunarodnih organizacija.

- Ono što je meni još poražavajuće je da imamo učitelje koji su nosioci ove peticije, koji su potpisali, a uče bošnjačku i srpsku djecu. Meni je poražavajuće ovdje da imamo ljude koji rade u nevladinom sektoru, koji crpe sredstva na osnovu genocida 1995. godine, imamo ljude koji rade u UNDP-u - kaže Muhamed Avdić.