VIJESTI

OTVORENA NOVA "VIOLETINA" FABRIKA Uloženo blizu 40 miliona KM

Svečanost uz ugledne zvanice u Grudama

Autor:M. HODŽIĆ

1.7.2015

U prisustvu brojnih zvanica iz javnog, političkog, privrednog i kulturnog života BiH jučer je u Grudama svečano puštena u rad nova savremena „Violeta“ tvornica tekućih deterdženata i dječjih pelena, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo oko 40 miliona KM. 

Nove pogone firme „Violeta“ svečano je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a u ovom svečanom činu su mu se pridružili i član Predsjedništva Dragan Čović te premijer FBiH Fadil Novalić. 

Šansa za mlade

- Zahvaljujući ovakvim projektima, mladi ljudi ovdje imaju perspektivu i kamo puste sreće da ovo ne bude izuzetak, nego pravilo i da ovakvih pogona bude sve više. „Violeta“ je, slobodno mogu reći, evropsko ime - kazao je Ivanić prilikom svečanog otvorenja ističući da porodica Petra Ćorluke, vlasnika „Violete“, itekako može biti ponosna na nemjerljive rezultate svoga višegodišnjeg rada i ulaganja.  

Ćorluka je naglasio da „Violeta“ neće stati na ovome te da će investirati u nove projekte i povećati broj zaposlenih.
 
- Trenutno zapošljavamo oko 900 radnika. Kada je u pitanju nova tvornica, u prvoj fazi zaposleno je 40 ljudi, a u budućnosti će biti više od 200 uposlenika. Želimo da svi u BiH postanu naši potrošači, jer samo tako „Violeta“ može uspjeti i zapošljavati nove ljude, a bez toga ova zemlja nema budućnost, kao ni regija. Mi smo pokazali da možemo biti konkurentni i u regiji i raduje nas što su na novim tržištima u Sloveniji i Mađarskoj kupci prepoznali našu kvalitetu - kazao je Ćorluka. 

Nove tehnologije

U novoizgrađenoj tvornici tekućih deterdženata, kapaciteta 6.000 litara na sat, proizvodit će se deterdženti za ručno pranje suđa, deterdženti za rublje, omekšivači i sredstva za ličnu higijenu.  Prvi put u Evropi za proizvodnju superupijajućih pelena, izuzetne mekoće koristit će se najsavremenija japanska tehnologija s brzinom linije od 800 pelena u minuti i prva automatska pakirka u Evropi. 

Tvornicu koja ima vlastiti izvor vode, solarno energetsko napajanje te potpunu ekološku ispravnost, s nula otpadnih voda, karakterizira i vlastita proizvodnja ambalaže. Većina ovih proizvoda već se nalazi na tržištu. 

Čović: Ukinuti barijere

Čović je istakao da svi u BiH trebamo biti ponosni na uspjeh koji je ostvarila „Violeta“. 

- Najveći dio suradnika „Violete“ je iz zapadne Evrope, gdje je najviša razina organiziranosti i razvoja. Ovakvim ljudima mi moramo pomoći na način da ukinemo političke barijere koje su često smetnja i izgradimo pravnu državu da niko nema mogućnosti da utječe na njihov rad - kazao je Čović.