REGION

MOGLI DA DODIRNU ZVIJEZDE Marka i Marijanu majka je 20 godina držala zatočene u kući!

Nevjerovatna priča iz Požarevca

(N. K.)

1.7.2015

Marko se rodio 1990., a dvije godine kasnije Marijana. U međuvremenu otac odlazi od kuće, a majka daje otkaz da bi potpuno bila posvećena djeci. Zbog straha da će joj neko oteti sina i kćerku, krila je njihovo postojanje.

Odlazak u školu je bio zabranjen i niko nije smio da zna da postoje. Oboje su rođeni u kući, a majka je sama presjekla pupčanu vrpcu. Kad je došlo vrijeme za školu, komšijama je govorila da su na školovanju u Crnoj Gori. Djeci je pričala da ne smiju napolje jer će da ih ukradu i prodaju njihove organe.

- Kada sam imala 13 godina počela sam da grebem zid. Bila sam mala i nisam ni znala da ja to podsvjesno želim da izađem napolje. Željela sam da imam drugaricu i da idem na matursko večer. Ja to nikada neću da imam. Kada se svega toga sjetim, tužna sam - rekla je Marijana (24) za "Al Jazeeru".

Marijani je najbolji i jedini drug bio brat. Učili su iz knjiga i novina za tinejdžere, a prozor u svijet bila im je televizija. Majka im je prijetila da ne smiju glasno da se smiju i pričaju da niko ne bi posumnjao da su oni tu.

- Skoro tri mjeseca sam živio u šupi jer su stizali pozivi za vojsku, pa se ona plašila da vojna policija ne dođe i ne pretrese kuću. Sestra mi je donosila da jedem. Izlazili smo napolje sa njom kada bismo se "navodno" nakon šest mjeseci vratili za raspust iz Crne Gore. Tada smo lagali kako redovno idemo u školu - priča Marko, čija je baka sve vrijeme znala za nedjela svoje kćerke, ali je bilo sramota da o tome govori.

Njihova majka uspjela je da prevari Centar za socijalni rad, iako se u Požarevcu pričalo o tome da su djeca zatočena. Oni su slobodno vrijeme koristili da razvijaju svoje vještine, pa je Marko učio o informatici, a Marijana je crtala stripove. Oboje su naučili engleski, ali su osmislili i svoj jezik.

- Bilo nam je čudno kada smo nakon njene smrti prvi put izašli napolje. Krećete se bez ikakvih ograničenja - priča Marko i dodaje da su i on i sestra jedva dobili dokumenta, jer nisu imali ni svjedočanstva, niti zdravstvene knjižice. Jedino od papira bio je dokaz o njihovom rođenju.

Nikome nije jasno kako je njihova majka uspjela sve da prevari i djecu zatočene drži gotovo 20 godina. Međutim, njih dvoje su prije neki dan završili vanredno osnovnu školu, a Marijana namjerava da se upiše u srednju medicinsku školu i nauči njemački jezik.