LIFESTYLE

NEW YORK Za napastvovanje uposlenice mora platiti 18 miliona dolara odštete

Porota Federalnog suda na Manhattanu odlučila

Autor:(Am.K.)

1.7.2015

Mlada Šveđanka koja je tužila svog bogatog bivšeg šefa sa Wall Streeta zbog toga što ju je ucjenjivao, napastvovao, otpustio i osramotio je objavljivanjem uvreda na internetu, dobila je, odlukom federalnog sudije u New Yorku, 18 miliona dolara odštete, prenosi Daily mail.

Hana Buveng (25) (Hanna Bouveng) optužila je vlasnika "New York Global Group", Bendžamina Veja (Benjamin Wey) nazvanog "vuk s Wall Streeta", da je koristio svoj položaj da bi je prinudio na četiri seksualna odnosa, a potom je otpustio, za šta je Buveng prvobitno tražila 850 miliona dolara odštete.

Porota Federalnog suda na Menhetnu (Manhattan) dodijelila je Buvengovoj dva miliona dolara na ime odštetnog zahtjeva i 16 miliona dolara na ime kazne zbog seksualnog napastvovanja, odmazde i klevetanja.

benjamin

Benjamin Wey: Poricao da je ikada spavao sa Buvengovom

Optužbe za napad i fizičko nasilje su odbijene.

Buvengova koja je odrasla u Švedskoj, svjedočila je da ju je Vej, ubrzo pošto ju je zaposlio u " New York Global Group", bespoštedno proganjao kako bi je natjerao da spava sa njim, a otpustio ju je šest mjeseci kasnije pošto je odbila dalje seksualne odnose.

Vej je plaćao i stan koji je ona koristila.

Vej (43) je zatim na svom blogu pisao da je Buveng "uličarka" i da ga ucjenjujuje, kažu njeni advokati i dodaju da joj je i prijetio kada se iz New Yorku odselila u Stokholm gdje ju je našao.
Oženjeni biznismen je poricao da je ikada spavao sa Buvengovom.

"New York Global Group" posluje u SAD i Aziji, bavi se konsultantskim i preduzimačkim poslovima, kao i investiranjem, a ima pristup kapitalu u iznosu od milijardu dolara.