BIH

BRITANSKI AMBASADOR PRI UN-u ZA "AVAZ" London neće povući svoju rezoluciju!

Ekskluzivni intervju

Erol AVDOVIĆ

1.7.2015

 

(Od stalnog dopisnika "Dnevnog avaza" iz Njujorka)  

 

Velika Britanija neće povući svoj nacrt rezolucije o Srebrenici, o čemu se trenutno pregovara na konsultativnim sesijama Vijeća sigurnosti, zbog toga što je Rusija predložila svoju verziju nacrta u ovom najvažnijem organu Ujedinjenih naroda (UN).

Tako će se britanska rezolucija, najvjerovatnije, naći na glasanju kao što je i predviđeno, u utorak, 7. jula, u Njujorku, potvrđeno je "Avazu" iz izvora Britanske misije pri UN-u, pri čemu se još jednom afirmira značaj ove rezolucije.

Naučene lekcije

Ujedno, ambasador Velike Britanije pri UN-u Metju Rajkroft (Matthew Rycroft) u pisanoj izjavi za "Avaz" posebno je naglasio značaj obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida i važnosti rezolucije koja je pripremljena u Londonu, ali koju podržavaju sve najvažnije zapadne zemlje.

- Dvadeseta godišnjica genocida trenutak je za pauzu i razmišljanje o lekcijama naučenim iz najmračnije historije UN-a i opredjeljenju da "Nikad više" postane realnost - naveo je Rakroft.

Osvrćući se na dokument zbog kojeg se umnogome lome diplomatska koplja u Njujorku, posebno nakon najave da Rusija, također, lobira za svoju verziju rezolucije u kojoj se čak i ne spominju ni Srebrenica ni genocid, Rajkroft je poručio:

- Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) radi na rezoluciji Vijeća sigurnosti koja će biti u spomen žrtava genocida u Srebrenici i onih koji su propatili na svim stranama u ratu. Ona treba ohrabriti daljnje korake prema pomirenju u BiH. Rezolucija će afirmirati našu odlučnost da spriječimo genocide, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

U spomen žrtvama

U prostorijama Generalne skupštine danas će biti upriličena posebna komemoracija pod nazivom "Srebrenica: Sjećanje na žrtve genocida", na kojoj će, osim Rajkrofta, govoriti i američka ambasadorica Samanta Pauer (Samantha Power) i generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun.

Predviđeno je da ovaj događaj traje čak tri sata i da na njemu učestvuju diplomati iz SAD, Francuske, Njemačke, Holandije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Jordana, Čilea, Jamajke, koji su ovaj skup sponzorirali, ali i iz ostalih zemalja članica UN-a. Komemoraciju će otvoriti ambasadorica BiH pri UN-u Mirsada Čolaković.

Poruke iz Srebrenice

Komemorativnom skupu obratit će se i rabi Artur Šnajer (Arthur Schneier), koji je preživio holokaust i prije nekoliko godina govorio na dženazi u Potočarima. Iz Srebrenice će se u UN videolinkom javiti Muhamed Duraković, jedan od preživjelih u srebreničkom genocidu.

U umjetničkom dijelu programa bit će prikazan video o fotografijama Tarika Samaraha, a nastupit će i bosanska kompozitorica Svjetlana Bukvić s violinisticom Peti Kilroj (Patti Kilroy).